Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Swedbanks nyemission:

Småsparare riskerar att göra förlust

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 13.04
Rabbatterar ut nya aktier. Foto: Annika af Klercker/Scanpix.

Swedbank kommer i samband med kommande nyemission ge rejäl rabatt på de nya aktier som emitteras. Den stora rabatten innebär att de småsparare som inte deltar i nyemissionen riskerar att förlora stora summor.

Tidigare i dag offentliggjorde Swedbank villkoren för sin kommande nyemission. Och det blir en rejäl rabatt på de nya aktier som emitteras. Varje ny aktie kommer att kosta 39 kronor, att jämföra med Swedbanks aktiekurs på 76 kronor. Den stora rabatten innebär att de småsparare som inte deltar i nyemissionen riskerar att förlora stora summor.

Swedbank är en av Sveriges främsta folkaktier. Banken har hela 345 000 svenskar som aktieägare och av dem äger många färre än 30 aktier.

För dessa småsparare riskerar Swedbanks nyemission att leda till en rejäl förlust. I samband med nyemissionen senare i september tilldelas nämligen alla ägare teckningsrätter, alltså rätter att köpa nya aktier i Swedbank till rabatterat pris. Eftersom rabatten är stor på de nya aktierna får teckningsrätterna ett stort värde. Men detta värde fryser inne för de aktieägare som inte gör ett aktivt val att köpa nya aktier i nyemissionen eller att sälja sina teckningsrätter.

På detta sätt förlorade småsparare hundratals miljoner kronor när bankerna SEB och Nordea genomförde nyemissioner tidigare i år. Swedbank lovar att göra sitt yttersta för att informera alla ägare via brev och tidningsannonser, men Johannes Rudbeck, ansvarig för investerarrelationer på Swedbank betonar även aktieägarnas eget ansvar.

– Om man är aktieägare en aktie så måste man vara beredd på att den här typen av händelser kan ske. Då ska man antingen teckna nya aktier eller sälja sina teckningsrätter.

Tiden att handla med teckningsrätterna blir kort, bara en dryg vecka i slutet av september. Det gäller alltså för aktieägarna i Swedbank att fatta ett snabbt beslut. Swedbank kunde ha valt att ha en längre teckningsperiod och en mindre rabatt på de nya aktierna för att minimera förlusterna för de mindre aktieägarna. Men då hade osäkerheten kring nyemissionen ökat och de banker som garanterar att Swedbank får in hela nyemissionen hade krävt mer betalt.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".