Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Socialdemokraterna

Privat sjukvård i fokus för välfärdsförslag

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 13.32

I dag presenterar den socialdemokratiska ledningen sina välfärdsförslag till den socialdemokratiska kongressen senare i höst. Den gemensamma nämnaren är höjda kvalitetskrav.

Förslagen rör vård, skola, äldreomsorg och bostadspolitik. Den kanske allra känsligaste frågan handlar om privat sjukvård. Fortfarande finns det många inom partiet som är emot vinster i privata vårdbolag, men det är inte längre Socialdemokraternas officiella linje.

Nu är partiet emot vad som kallas för orimliga vinster. Frågan är då vad som egentligen är skillnaden mellan alliansens politik och Socialdemokraterna. Ylva Johansson är sjukvårdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

– Den borgerliga alliansen styr just nu och de har inte lagt några förslag om att säkra kvaliteten eller att förhindra att man plockar ut pengar ur verksamheten trots att kvalitetskraven inte är uppfyllda.

Fast man kan titta på nätet och jämföra olika kliniker och sjukhus. Socialstyrelsen har tillsynsansvar. Vad konkret kan ni göra som går längre än det?

– I dag är det inte obligatoriskt att delta i de här jämförelserna. Vi vill att det ska vara obligatoriskt. Vi tycker inte heller att det är rimligt att man ska vara ansvarig för att finna en bra läkare. Om du får en stroke så ska du inte behöva googla efter en bra stroke-enhet. Du ska kunna lite på att det närmsta sjukhuset kan ge dig bra vård och bra säkerhet. Det är ett politiskt ansvar, du ska inte behöva vara kund på en marknad, du ska vara en medborgare som har rätt att välja men som också har rätt att kräva. Att det är hög kvalité på alla vårdgivare som är godkända.

Hur ska ni kunna undvika att man säljer ut verksamhet till för lågt pris?

– Vi vill ha en ny lagstiftning. Jag är väldigt upprörd över det vi har sett när man säljer ut verksamhet för kanske en procent av det egentliga värdet och de nya ägarna sedan kan plocka ut orimliga vinster direkt ur verksamheten. Det är nästan stöld från skattebetalarna att på det viset skänka bort gemensamma värden. Vi vill ha en ny lag som förbjuder att man säljer till underpris, säger Ylva Johansson, sjukvårdspolitisk talesperson för socialdemokraterna.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".