Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredare vill se höghastighetståg

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 15.01
Dagens tåg är för långsamma. Foto: Jörgen Svendsen/Scanpix.

Sverige bör satsa på höghastighetståg mellan Stockholm - Göteborg och Stockholm - Malmö. Det anser Gunnar Malm, regeringens utredare, som i dag presenterade utredingen med förslaget.

– Jag tror att det här skapar en form av utvecklingskraft. Det knyter exempelvis universitet närmre varandra, det blir lättare att resa. Du kan bo på ett ställe och arbeta någon annan stans.

Regeringen utredare förslår i dag att Sverige satsar på höghastighetståg. Tåg som kan köra upp till 320 kilometer i timmeten. Gunnar Malm, som är utredare att höghastighetsbanor byggs mellan Stockholm och Göteborg via Jönköping och sträckan Stockholm - Malmö, där tågen skall kunna ta två vägar, både via Helsingborg och Hässleholm.

En resa mellan Stockholm och Göteborg skulle i framtiden kunna ta två timmar, en resa mellan Stockholm och Malmö skulle ta knappt två och en halv timme. Projektet beräknas kosta 125 miljarder kronor.

Gunnar Malm tänker sig att staten står för närmare hälften av kostanden. Regionerna föreslås bidra med 19 miljarder kronor. Höjda banavgifter och biljettintäkter ska också bidra till finansieringen, liksom bidrag från EU.

– Jag har stor respekt för avvikelser i förhållande till den här kostnadskalkylen och det är någonting man måste jobba vidare med självklart.

Gunnar Malms som bedömer att projektet kan stå klara runt 2025 bedömer att resandet med tåg ska öka med 75 procent. Det har kommit kritik från forskarhåll om att det skulle vara miljömässigt klokare att använda pengarna på annat sätt.

– Men det här är inte ett miljöprojekt. De positiva miljöeffekterna får vi på köpet i den här delen. Totalt sett skulle det kunna påverka ungefär en femtedel av den totala transportsektorns utsläpp utav koldioxid, säger regeringens utredare, Gunnar Malm.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".