Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen kritisk till vinduttalande

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 15.27

Även oppositionen är kritisk till Vetenskapsakademiens uttalande om att möjligheten att bygga ut vindkraften så mycket som Energimyndigheten och regeringen bedömer det i sitt planeringsmål är starkt överskattad.

– Jag är förvånad över Vetenskapsakademiens utspel, det känns mer politiskt än vetenskapligt. Vi har goda erfarenheter av det gröna elcertifikatsystemet ger resultat i form utav utbyggd förnybar energi. Alla vet att en stor andel av det kommer att vara vind. Sedan kan det öka beroende på hur vi fortsätter stimulera vindutbyggnanden men det finns ingen tvekan om att det finns en ganska stor samstämning politisk uppslutning bakom en höjning av ambitionsnivån i elcertifikatsystemen, säger Thomas Eneroth, näringspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Vad är anledningen till att de kommer med ett sådant utspel?

– Jag vet faktiskt inte. Det är rimligt att de själva svarar på varför ett sådant utspel kommer just nu. Det finns en bred överenskommelse om en kraftig satsning på förnybar energi. Vi har i den rödgröna oppositionen en högre ambitionsnivå än regeringen.

Ekot har på måndagen rapporterat om att Vetenskapsakademiens energiutskott kritiserar regeringens och Energimyndighetens planeringsmål, där akademiens företrädare menar att målet på att vindkraften i Sverige år 2020 ska står för en elproduktion på 30 terrawattimmar är för orealistiska. Efter Ekots inslag har det kommit flera reaktioner.

Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger tyckte inte att målen är orealistiska.

Ola Alterå, statssekreterare på näringsdepartementet sa att det inte handlade om några planeringsmål, som Vetenskapsakademien säger, utan att det snarare handlar om att skapa förutsättningar i Sverige för att kunna bygga ut till 30 terrawattimmar vindenergi.

Mikael Odenberg, generaldirektör på Svenska Kraftnät, som ansvarar för det så kallade stamnätet, är inne på samma spår.

– Jag tycker det är lite slarvigt när det inte finns ett sådant mål. Akademien skjuter på ett mål som inte finns.

Varför gör de det?
– Jag vet faktiskt inte. Det förefaller som man i vart fall läser proposition och riksdagsbeslut lite slarvigt. Jag har ingen aning om vilka bevekelsegrunder som Vetenskapsakademien har, jag utgår från att de är seriösa, säger Mikael Odenberg.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".