Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Scan minskar antalet anställda med 500

Publicerat tisdag 15 september 2009 kl 01.22
Lägger ner slakterier.

Uppdaterad: 12:22
Slakterijätten Scan ska minska antalet anställda med 500 i Sverige. Hårdast drabbas Skara där 300 jobb ska bort. Oron bland de anställda i Skara är i dag stor, säger Fredrik Karlsson, styckare på slakteriet i Skara.

– Det finna allt från ledsna till de som funderar om vad händer. Alla står här. Alla funderar på vad som händer. Alla jobbar, försörjer familjer och dylikt.

Lönsamheten för Sveriges största slakteri Scan måste förbättras, det anser ledningen för den finska börsnoterade koncernen HK Scan som numera äger den svenska slakterijätten. Totalt ska antalet anställda minska från dagens 3 000 till 2 500. Magnus Lindholm är ställföreträdande vd på Scan.

– Då har vi beslutat oss att satsa på ett antal kompetenscentrum, produktionscentrum, för att kunna blir effektivare och kunna möta den ökade konkurrens vi ser på marknaden.

Framöver ska all slakt av Nöt ske vid slakteriet i Linköping och grisar ska slaktas i Kristianstad. Kvar i Skara som drabbas hårdast av neddragningarna blir produktion av färs. Där ska de anställda minskas med 300 personer. Charlotte Nordström är moderat kommunalråd i Skara.

– Först tänker jag på de personer som kommer att bli drabbade och deras familjer. Sedan är det naturligtvis ett slag mot arbetsmarknaden, inte bara i Skara utan i regionen.

Även bland många bönder är i dag oron stor eftersom färre slakterier kommer att innebära längre djurtransporter. Monica Didriksson är LRF ordförande i Skaraborg.

– Det går stick i stäv med vad den allmänna trenden är just nu kring djurhantering, åksjuk mat och den biten. Det är inte en siffra rätt på så sätt. Jag tycker att det är tråkigt att man väljer en sådan väg. Men det är klart, Aktiekursen ska vårdas och det är det som är prio ett för ett aktiebolag, säger Monica Didriksson, ordförande för LRF i Skaraborg.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se
I samarbete med SR Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".