Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
helikopterrånet

Värdedepåns yttre skydd granskades inte

Publicerat onsdag 30 september 2009 kl 05.18
Rånarna tog sig in via taket. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Så sent som i mars gjorde länsstyrelsen i Stockholm en inspektion på bevakningsföretaget G4S anläggning i Västberga. Länsstyrelsen hittade ingenting att anmärka på när det gäller säkerheten, men inspektionen valde att inte granska byggnadens yttre skydd.

– Vi utförde en inspektion och tittade i första hand på värdetransportverksamheten. Att de håller de regler som gäller för sedelskyddsfärg, kassetter och överförningen i de här systemen, säger Hellena Bäck vid länsstyrelsen i Stockholm.

Det var den 16 mars i år som länsstyrelsen i Stockholm besökte G4S anläggning i Västberga.

Det var en föranmäld inspektion och delegationen från länsstyrelsen hade valt att den här gången fokusera på värdetransporterna.

Under halva dagen som länsstyrelsen var på plats inspekterades fordon, väskor, kassetter, värdeskåp och vilka säkerhetsrutiner G4S har vid själva värdetransporterna.

Men ingenting kring husets yttre skalskydd kontrollerades, säger Hellena Bäck.

– Nej det gjorde det inte.

Varför inte?

– En inspektion är en ganska omfattande verksamhet och tar stor tid i anspråk för både tjänstemännen på länsstyrelsen och för företaget i fråga. För att du ska kunna titta på detaljer och få en klar bild så väljer man ut vissa områden som man tittar på. Det har under en period varit väldigt mycket värderån så fanns det stor anledning att titta på hur företagen uppdaterat sig säkerhetsmässigt på just värdetransportdelen.

Själva tillsynen och rapporten som skrevs efter den här inspektionen är sekretessbelagda, men Hellena Bäck berättar att det vid mars-inspektionen inte fanns något att anmärka på vid G4S:s anläggning i Västberga.

I förra veckan rapporterade Ekot att länsstyrelsen nu skärper kraven på värdedepåernas lokaler.

Förutom taket gäller det även de övre våningarna på en värdedepå. Hellena Bäck säger nu att det under hösten kommer att föras samtal med samtliga länsstyrelser i landet om att deras interna rutiner vid tillsyn och inspektioner på anläggningar av det här slaget också borde förändras på grund av det som hänt.

– Det kommer att leda till förändringar för alla de tillsynsmyndigheterna på alla orter som har den här typen utav verksamhet, säger Hellena Bäck.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".