Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kriget i Gaza

Bildt stödjer omtvistad rapport

Publicerat torsdag 8 oktober 2009 kl 06.10

Den så kallade Goldstonerapporten om Gazakriget, som stoppades i FN:s människorättsråd i Geneve i fredags, får stöd av EU genom Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Israel har tidigare avfärdat rapporten.

Rapporten är partisk, felaktig och politiskt motiverad, anser Israel.

Men Carl Bildt tycker att det var ett misstag av Israel att inte samarbeta med Goldstone, för rapporten är både trovärdig och allvarlig.

– Det är en oberoende rapport, det är en allvarlig rapport och den måste få en allvarlig behandling. Den ställer framför allt krav på att de berörda parterna tar rapporten till sig och undersöker de överträdelser som enligt Goldstone har begåtts, säger utrikesminister Carl Bildt.

I fredags var det tänkt att FN:s människorättsråd i Geneve skulle rösta om att skicka Goldstonerapporten vidare till säkerhetsrådet. Men i sista stund valde palestinierna överraskande att dra tillbaka stödet för rapporten.

Goldstonerapporten kritiserar Israel för att bland annat ha använt sig av oproportionerligt våld mot civila. Förutom de civila dödsoffren var förstörelsen av bostäder, skolor, sjukhus och vattenförsörjning en medveten policy som orsakade onödigt lidande. Också palestinierna kritiseras, främst Hamas, för att ha skjutit raketer mot civila i södra Israel.

Den erkände människorättsjuristen Richard Goldstone från Sydafrika uppmanar i sin rapport båda parterna att på ett trovärdigt sätt undersöka de påstådda övergreppen.

Om det inte sker bör anklagelserna om krigsbrott föras upp i FN:s säkerhetsråd och Internationella brottmålsdomstolen i Haag, enligt rapporten.

Carl Bildt säger sig inte kunna säga hur Sverige och EU hade röstat om det hade blivit en omröstning i fredags, eftersom resolutionstexten inte var klar. Men det bästa nu vore om båda sidorna på ett trovärdigt sätt lät undersöka de påstådda övergreppen säger Carl Bildt. Problemet är att det inte tycks vara sannolikt att de gör det.

– Nej, där är det svårigheter på bägge sidor. Israel har ju inte samarbetat med Goldstonerapporten vilket jag tycker är ett misstag. På den andra sidan är det mycket stark kritik mot Hamas sätt att ignorera grundläggande skyldighet vad gäller den humanitära rätten, så där är det ett problem, så är det, säger Carl Bildt.

Trots, eller kanske till och med tack vare de många turerna, säger utrikesminister Carl Bildt att Goldstonerapporten ändå gjort intryck både i Israel och bland palestinier.

– Det ser vi både på reaktionerna i Israel och på de kontroverser som nu kommit på den palestinska sidan, att den har uppmärksammats. Det är reellt så att denna rapport har gjort ett betydande och ger ett betydande avtryck och intryck i respektive länder, säger utrikesminister Carl Bildt.


Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".