Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förkylningsvirus kan ha hejdat influensa

Publicerat fredag 9 oktober 2009 kl 03.05
Ett vanligt förkylningsvirus kan ha hejdat influensan. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

Ett helt vanligt förkylningsvirus kan ha satt stopp för den förväntade ökningen av antalet sjuka i svininfluensa i september. Den slutsatsen drar Smittskyddsinstitutet i en studie som publiceras i dag.

För bara en dryg månad sedan, i början av september, såg det ut som om vi närmade oss ett allvarligt utbrott av den så kallade svininfluensan. Skolorna hade öppnat och antalet smittade ökade snabbt. Flera personer var allvarligt sjuka och inom loppet av en vecka dog två personer.

Experterna trodde att ökningen skulle fortsätta, eller rentav accelerera. Men så blev det inte. Tvärtom kom smittspridningen helt av sig.

Enligt Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, konkurrerades influensan troligen ut av ett vanligt förkylningsvirus, det så kallade rhinoviruset, som återkommer varje höst strax efter skolstarten.

– När man har fått celler i luftvägarna, eller någon annanstans, som är infekterade med ett virus, då blir det en immunreaktion i det viruset som gör att det inte kan föröka ett virus till. Om ett virus kommer först, så kan inte nästa virus komma in, säger Annika Linde.

I det förhållandevis varma höstvädret spred sig förkylningsviruset mycket mer effektivt än influensan.

– Eftersom rhinovirus sprids effektivare, så kommer det att konkurrera ut influensan, och därmed får vi alltså en nedtryckning av influensaepidemin, så länge den här rhinovirusepidemin varar, säger Annika Linde.

Den här slutsatsen grundar sig på en studie av samtliga prover från personer med influensasymptom som tagits på labbet på Karolinska sjukhuset.

Men än är faran inte över. När det är hyfsat varmt sprids influensan nästan uteslutande genom kontaktsmitta. Men i ett kallare väder kan influensaviruset sväva fram i luften ett par meter, och då har rhinoviruset inte en chans, och smittspridningen väntas komma igång igen.

Ingen vet om de flesta hinner vaccineras i tid. Men prognosen är bättre nu än för en månad sedan, tack vare ett vanligt förkylningsvirus.

– Det har ju varit en jättehjälp. Ju längre tid det dröjer, ju fler vi hinner vaccinera, desto fler hinner vi rädda från svår sjukdom och död. Det är ju jättebra att det hejdade sig, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.


Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".