Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Regeringen tystar debatten om bistånd"

Publicerat torsdag 15 oktober 2009 kl 11.25
Gunilla Carlsson.

Regeringen och biståndsminister Gunilla Carlsson försöker tysta den fria debatten om biståndspolitiken, säger Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg med anledning av att regeringen halverar anslaget till informationsverksamhet för biståndsorganisationerna.

Regeringen vill få bort den kritiska debatten om det svenska biståndet, anser Bo Forsberg.

– Gunilla Carlsson har i olika sammanhang tyckt att enskilda organisationer har för mycket pengar för den här typen av arbete och sagt att vi ska informera om svenskt bistånd. Vi ska inte använda skattebetalarnas pengar för att föra debatt i Sverige. Detta är i yttersta ändan en demokratifråga för mig, säger Bo Forsberg.

Regeringen och biståndsminister Gunilla Carlsson minskar biståndsorganisationernas bidrag till information från 128 miljoner till 60 miljoner kronor nästa år, en halvering av informationsbidragen som så gott som alla biståndsorganisationer protesterar emot.

Gunilla Carlsson ändrar också villkoren för hur bidraget får användas. Biståndsorganisationerna ska inte längre få informera och debattera i Sverige om biståndspolitiken utan bidraget ska gå till utvärdering om hur effektivt biståndet är säger Gunilla Carlsson.

– Framförallt tror jag att de civila samhällets organisationer är verksamma i Sverige för fattigdomsbekämpning, inte för att hålla på att informera. Jag utgår från att de är engagerade för att de faktiskt vill minska fattigdomen i världen, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Vad händer om de ändå informerar om vad de vill?

– Det står dem helt fritt. Det är ett fritt samhälle, men de behöver kanske inte ha hundra procent skattefinansiering för att just det de säger ska tryckas. Jag vill nu se till att jag tar ansvar för fattigdomsfokusen i världen. Då har jag sagt att då får de svenska informationspengarna stå tillbaka lite, när vi nu tvingas prioritera i biståndet.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".