Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vaccinkrav kan kränka integriteten

Publicerat måndag 12 oktober 2009 kl 03.00
Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Ska en arbetsgivare kunna kräva att personalen vaccinerar sig mot influensan? Frågan blev aktuell efter att Marks kommun sagt sig vilja omplacera vårdpersonal som inte vill ta sprutan.

Samuel Engblom, jurist på TCO, säger att lagen är otydlig.

– Rent rättsligt är det en gråzon, dels därför att det inte har varit aktuellt med den här typen av vaccineringar tidigare, dels därför att vi ännu så länge i Sverige saknar en lag om pesonlig integritet i arbetslivet, säger Samuel Engblom.

Marks kommun vill att kommunal vårdpersonal ska vaccinera sig mot svininfluensa, med tanke på smittskyddet och säkerheten för äldre och sjuka som de möter.

Den som nekar att ta sprutan kan bli tillfälligt omplacerad.

En arbetsgivare har långt gående rättigheter att ställa krav på hur personalen ska agera. När kraven dock kan gå ut över den enskilde anställdes integritet, ska de stå i rimlig proportion till nyttan.

I våras kom ett utredningsförslag om att stärka den enskildes integritet i arbetslivet, bland annat när det gäller att kräva medicinska undersökningar. Än har utredningen inte lett till något förslag från regeringen.

För personalen kan ett vaccinationskrav bli en fråga som, så att säga, går in under skinnet på den enskilde.

– Det närmaste man kan tänka sig vore att dra en analogi till drogtester. Då väger man arbetsgivarens intresse att genomföra det här drogtestet mot arbetstagarens intresse i form av att värna sin personliga integritet. Sedan gör man en proportionalitetsbedömning, säger juristen Samuel Engblom.

Men Göran Stiernstedt på arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, tycker inte att det är rimligt att ställa ultimatum till personal som inte vill vaccinera sig.

– Man måste ju också bedöma hur farlig infektionen är, och man måste ju också bedöma vad det finns för andra smittkällor och om det verkligen är personalen som är den största och farligaste smittkällan. I många fall tror jag att man kommer fram till att så inte är fallet, säger Göran Stiernstedt.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".