Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medicinering på barnsjukhus kritiseras

Publicerat måndag 12 oktober 2009 kl 15.28
En rapport kritiserar hanteringen av patienter inom barnsjukvården. Arkivbild: Henrik Montgomery/Scanpix.

Sedan en baby varit nära att få en livshotande hög dos smärtstillande medicin vid Astrid Lindgrens barnsjukhus nyligen, kommer nu mer kritik mot hur barnsjukvården hanterar sina patienter. I en ny rapport kritiseras tio barnkliniker för hur man ger läkemedel åt barn.

– Läkemedelshantering är ett definierat riskområde över huvud taget inom hälso- och sjukvården. Hos barn kan det få förödande konsekvenser om man ger för höga doser, säger Staffan Blom vid Socialstyrelsen.

Under de senaste åren har Socialstyrelsens tillsynsenhet i Stockholm utrett flera allvarliga Lex Maria-anmälningar om bland annat feldosering av barnläkemedel. Därför har styrelsen nu granskat rutinerna vid tio barnkliniker i Stockholm.

Samtliga har fått anmärkningar. När det gäller Astrid Lindgrens barnsjukhus, som ju haft flera tillbud, har situationen varit pressad där, säger Staffan Blom:

– Jag vet att man haft bekymmer på Astrid Lindgren just med stor personalomsättning och annat och det är klart att med stressad personal ökar risken för felhändelser.

Vid den senaste händelsen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus var det föräldrarna som upptäckte att deras baby höll på att få en tio gånger för hög dos smärtstillande, något som kunnat leda till allvarliga leverskador. Och händelsen är anmäld enligt Lex Maria, säger chefläkare Svante Baehrendtz.

– Vi gör ungefär runt 50 Lex Maria-anmälningar per år. Kanske 25 stycken av dem är relaterade till läkemedel i genomsnitt. Men det är inte alla som faktiskt har utsatts för skada, en del har riskerat att utsättas för skadad, som det här barnet till exempel.

Nu var det föräldrarna som upptäckte det här. Är det så att man som patient eller anhörig måste vara så uppmärksam för att undvika att det här sker?

– Så är det naturligtvis inte. Det här ligger normalt på de inbyggda kontrollfunktioner som vi har i våra system hos personalen. Och det är självklart inte så att anhöriga ska behöva bidra till att säkra att det inte uppstår vårdskador.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".