Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Skatterazzior runt Östersjön

Publicerat torsdag 27 december 2001 kl 12.08
Länderna kring Östersjön har för första gången gjort en gemensam skatterazzia mot yrkesfiskare. Fler branscher med handel i flera östersjöländer vänta sig liknande razzior i framtiden, enligt Riksskatteverket.
Vid razzian mot yrkesfiskarna avslöjades 15 fartyg med att ha undanhållit fångster för motsvarande 15 miljoner kronor. Fusket uppdagades genom att skattemyndigheterna i flera östersjöländer jämförde yrkesfiskarnas försäljning med vad de rapporterat att de fångat. Det har kommit flera larmrapporter om utfiskning på senare år. Detta har av politiker på EU-nivå bemötts med att man kraftigt sänkt den kvot som yrkesfiskarna får ta upp. I Sverige märks det nästa år genom att torskkvoten i kattegatt halveras, och i Ösytersjöm minskas den med en tredjedel. Men vad hjäper mindre kvoter, om reglerna inte följs? Frågan aktualiseras av att skattemyndigheterna i Östersjöländerna jämfört mängden fisk, som yrkesfiskarna säger sig ha fångat, med den mängd som sedan sålts, och i det aktuella tillslaget visade det sig att 15 fartyg i genomsnitt undlåtit att rapportera fångster värda 1 miljon kronor. Gunnar Östlihn, kustbevakningens fiskeexpert, säger till ekot att yrkesfiskarna kan tjäna så mycket pengar på att fuska, så att eventuella böter inte avskräcker från fusk. Och då är ändå risken för att åka fast ,för en sillfiskare i östersjön , en på tio, enligt kustbevakningen. Enligt Riksskatteverket kan fler branscher med handel i flera östersjöländer vänta sig liknande razzior i framtiden.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".