Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försiktigt Investor missar möjligheter

Publicerat tisdag 13 oktober 2009 kl 12.32
Börje Ekholm.

Wallenberg-kontrollerade investmentbolaget Investor gjorde en vinst efter skatt på drygt 12 miljarder kronor under årets tredje kvartal. Men värdet på bolagets innehav har inte hängt med Stockholmsbörsens uppgång. Vd Börje Ekholm är inte nöjd med resultatet.

– Vi har ju visserligen haft en positiv utveckling under kvartalet. Men vi har ändå gått sämre än vad marknaden i allmänhet har gjort. Vi har underavkastat, och det tycker jag inte att man heller kan vara nöjd med.

Vad är förklaring till att det inte har gått så bra?

– Vi har ju en relativt sett större exponering av vår portfölj mot mindre konjunkturkänsliga sektorer som hälsovård till exempel, som överlag har utvecklats lite sämre än börsen i övrigt. Det är en stor del av förklaringen.

Investors värde består av tillgångar i välkända bolag som Astra Zeneca och Ericsson, men bolaget har också aktieposter i bolag som inte är börsnoterade.

Förra året var det kraftigt nedåt på börserna. Det tredje kvartalet förra året gjorde Investor en förlust på 8,8 miljarder kronor. Nu när börserna gått upp kraftigt syns det också hos Investor där vinsten blev 12 miljarder.

Investors substansvärde, det vill säga värdet på tillgångarna när skulderna är borträknade, har från årsskiftet ökat från 115 miljarder till 138 miljarder kronor.

Men under det tredje kvartalet har Investor avstått från att investerat i några nya bolag och frågan är om den här försiktigheten varit i överkant.

– I det korta perspektivet har vi missat möjligheter, så är det utan tvekan. Samtidigt har det inte varit några bolag till salu som vi har velat köpa. Och då hade vi varit visade till att köpa indexfonder och det tycker inte jag är vår affärsidé, utan det är att äga och utveckla bolag på lång sikt och det kommer vi att fortsätta göra.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".