Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tuffa villkor för lån till Lettland

Publicerat tisdag 13 oktober 2009 kl 17.42

Lettland får själv avgöra hur landet skall minska underskottet i nästa års budget, men det måste göras. Det sa EU-kommissionären Joaquin Almunia när han i dag besökte Riga för att diskutera hur landet skall uppfylla villkoren för att få internationell ekonomisk hjälp.

Nästa års budget måste bantas med omkring 7,3 miljarder svenska kronor. Det har Lettland redan gått med på för att få ett lån på 75 miljarder av Internationella valutafonden, EU och också bland annat Sverige.

Men sparbetingen är så tuffa att Lettlands regering gärna skulle vilja mildra villkoren, vilket väckte häftiga protester inte minst i Sveriges regering.

Och när EU-kommissionär Joaquin Almunia besökte Riga i dag fyllde han i, villkoren måste uppfyllas.

Hur det görs, det lägger han sig inte i, men han kan ändå låta bli att påpeka att man i avtalet har gått med på att införa fastighetsskatt. Ett villkor som ett av partierna i regeringskoalitionen, Folkpartiet, har vägrat att gå med på.

Almunia pekade också på möjligheten att öka statens inkomster genom att höja momsen och införa progressiv beskattning. Åtgärder som premiärminister Valdis Dombrovski redan i går sa att han hoppades slippa genomföra.

Efter mötet med EU-kommissionären försäkrade alla regeringspartier, utom Folkpartiet, att överenskommelsen med Internationella valutafonden skall hållas. Men Folkpartiet vill fortfarande ha dörren öppen för omförhandling av villkoren.

I en fråga var EU:s Joaquin Almunia tydlig i dag. Om Lettland inför en lag som sätter ett tak för hur mycket man måste betala tillbaka på ett bostadslån, så kommer det att försvåra för Lettland att få lån i framtiden och också hota framtida investeringar i landet.

Enligt ett förslag i Lettland skall en låntagare inte behöva betala tillbaka mer på ett lån än marknadsvärdet på bostaden.

Det kommer att drabba landets svenskägda banker hårt eftersom värdet på bostäder har sjunkit med upp till 70 procent i Lettland.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".