Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tullen vet för lite om narkotika

Publicerat tisdag 20 oktober 2009 kl 05.35
Tull och polis beslagtar varje år omkring två procent av all heroin som misstänks smugglas in i Sverige. Arkivbild: Scanpix.

Tullverket begär i en lägesrapport till regeringen att staten satsar på forskning om narkotikamissbrukets utbredning i Sverige. Enligt tullen finns ett stort behov av att veta exakt hur mycket narkotika som omsätts i landet.

Enligt Tullverkets narkotikaexpert Lars Hansson är kunskapsläget i dag dåligt.

– Vi vet i stort sett inte hur stor narkotikaomsättningen är per preparat i Sverige utan det är nog rätt så mycket gissningar för närvarande.

I Sverige beräkna tullen att det finns mellan 20 000 och 30 000 tunga narkotikamissbrukare. Detaljkunskaper om omsättningen av olika narkotiska preparat skulle göra tullen effektivare, menar Lars Hansson.

– Det är väldigt viktigt att man har kunskap om hur situationen ser ut därför att man då kan angripa ett problem på ett visst sätt. På det sättet kan man bli effektivare med sina arbetsmetoder och de verktyg som man har.

I Norge har forskare fått i uppdrag att beräkna den årliga omsättningen av heroin i landet.

– De har kommit fram till att 1 500 kilo heroin omsätts årligen i Norge. Så det går ju att via forskning komma fram till de här slutresultaten, säger Lars Hansson.

Omsätts det mindre i Sverige tror du?

– Jag tror att det omsätts minst lika mycket heroin i Sverige.

Kända smugglingsvägar för heroin är Balkan- och Nordkalottrutterna. Men tullens kunskap om smugglarligorna är dålig.

– Vi måste bli bättre på att inhämta kunskap om hur de här kriminella nätverken fungerar. Vi måste helt enkelt inhämta kunskap om heroin över huvudtaget och utveckla bättre arbetsmetoder när det gäller just preparatet heroin.

Tull och polis beslagtar varje år i snitt ca 40 kilo heroin. Om den svenska heroinmarknaden omsätter lika mycket som den norska, det vill säga 1 500 kilo, så innebär det att tullen endast tar två procent av all heroin som smugglas in i landet.

– Ja, och det hycklar vi inte med utan vi säger att just när det gäller heroin måste vi bli bättre. Vi är duktiga på många andra preparat men heroin måste vi också bli bra på, säger Tullverkets narkotikaexpert Lars Hansson.

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".