Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige vill omförhandla vaccinavtal

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 03.00

Sverige vill undersöka om det går att omförhandla avtalet med företaget som tillverkar vaccinet mot den nya influensan. Detta efter uppgifter om att det endast skulle räcka med en dos av vaccinet i stället för två.

Sverige har förbundit sig att köpa in 18 miljoner doser, alltså två per invånare. Men Göran Stjernstedt på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, räknar med att avtalet med vaccintillverkaren inte är hugget i sten.

– Jag har inte alla klausuler i avtalet klart för mig och vi har definitivt förbundit oss att köpa 18 miljoner. Men jag förutsätter att vi kan omförhandla med företaget eftersom förutsättningarna ju har ändrats. Produkten som levereras är annorlunda än den som utlovades när avtalet slöts.

Har ni tagit någon kontakt om detta ännu?

– Nej, jag tycker att det är för tidigt. Först måste vi ha det här beslutet att det räcker med en dos. Men om någon månad eller så kan det noga vara dags att ta en kontakt, säger Göran Stjernstedt på SKL.

18 miljoner doser till en kostnad av drygt en miljard kronor. Så mycket har Sverige förbundit sig att köpa in av vaccinet mot den så kallade svininfluensan.

Hittills har 600 000 doser anlänt till Sverige och börjat distribueras och de ansvariga myndigheterna har tidigare räknat med att varje person skulle behöva två doser.

Men i går kom det nya bud. Både vaccintillverkare och experter på Världshälsoorganisationen, WHO, säger nu att det skulle räcka med endast en dos per person.

Men något beslut om vad som gäller i Sverige har inte tagits än. Myndigheterna väntar med ett sådant beslut till senare i höst.

Folkhälsominister Maria Larsson sa i går att en möjlighet vore att sälja överblivna doser av vaccinet vidare till andra länder.

Men det är en invecklad process. Inte vem som helst får handla med läkemedel och landstingen i Sverige, som formellt äger vaccinet, behöver få ett så kallat partihandelstillstånd.

Men även om det skulle ges ett sådant tillstånd kan influensasituationen ha förändrats i världen när det väl är dags att sälja vaccinet vidare.

– Det finns naturligtvis ett antal scenarier. Det första är ju att vi trots allt står där med 18 miljoner doser och och om då den epidemiologiska situationen utvecklas så att det inte blir någon riktigt allvarlig situation är naturligtvis möjligheten att sälja vidare begränsad.

Kan det bli så att Sverige står där med doser som man inte kan sälja vidare för samma pris som man köpte in dem?

– Rent teoretiskt är det naturligtvis så. Men jag bedömer ändå risken som liten. Förstahandsalternativet är ändå att vi omförhandlar avtalet och inte behöver stå där med särskilt många övertaliga doser, säger Göran Stjernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".