Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kris och arbetslöshet i partiledardebatten

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 11.00

Uppdaterad: 15:45
Vilken politik är bäst för att klara den ekonomiska krisen och ökande arbetslösheten? Det var huvudtemat i partiledardebatten i riksdagen.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin kritiserade moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

– Det är inte finanskrisen som förstörde a-kassan. Det är du. Det är inte finanskrisen som gjorde att pensionärerna betalar mer i skatt än löntagare. Det gjorde du. Det är inte någon annan än regeringens ansvar att Sverige halkar efter. Det håller inte att bara beskriva finanskrisen som den enda orsaken, sa Mona Sahlin.

– Det avgörande nu är vem som har bäst förmåga att föra en politik som leder till varaktiga jobb och stå emot krisens verkningar. Det är den fråga som svenska folket ska ställa sig. Då ska vi inte stå här och låtsas som om finanskrisen inte har hänt. Vi tror på den svenska modellen som riktar in sig på människorna, som skapar anställningsbarhet, svarade Fredrik Reinfeldt på kritiken.

Fredrik Reinfeldt försvarade skattesänkningar och förändringar i försäkringssystemen och sa att det skapar flera jobb.

Mona Sahlin sa att Sverige just nu slits itu av en medveten borgerlig politik där hälften av skattesänkningarna går till de tio procent rikaste i landet.

De rödgrönas förslag om bland annat ökade skatter och förbättringar av försäkringssystemen angreps av den borgerliga regeringen som fel metod att skapa drivkrafter för att jobba.

Folkpartiledaren Jan Björklund passade på att diskutera skatterna. Han tog upp att Socialdemokraterna varje år först sagt nej till regeringens senaste jobbskattesänkning, för att året efter säga ja.

– Ni säger ju ja till allt ni har sagt nej till innan, men det är till steg fyra ni nu säger nej, nej och nej. Hur länge kommer det att dröja innan ni accepterar även steg fyra? sa Jan Björklund.

– Jag säger inget annat än nej till regeringens orättvisa skattesänkarpolitik som lånar till att sänka skatterna mest för oss som har jobb och höga inkomster, svarade Mona Sahlin.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand, kritiserade regeringens och Jan Björklunds sänkningar av i ersättningssystemen.

– Förr i tiden pratade man om den osynliga handens osynliga politik. Den här regeringen har skapat sin egen version: den kalla handens politik. När den här regeringen säger att det ska löna sig att jobba, ska man förstå att det de egentligen menar är att de ska kosta ordentligt att vara sjuk eller arbetslös, sa Maria Wetterstrand

– Det är riktiga förändringar som vi har gjort. De är på riktigt. De försvarar arbetslinjen. Människor som är arbetsföra ska arbeta på arbetsmarknaden. Att ha evighetsförsörjning i arbetslöshetsförsäkring ska vi inte ha, svarade Jan Björklund.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".