Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordlågt bostadsbyggande i Sverige

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 14.56
Byggsiffran skruvas ned.

Bostadsbyggandet fortsätter att minska. Investeringarna sjunker för tredje året i rad och det har inte byggts så lite på tio år. Det visar en konjunkturrapport från Sveriges Byggindustrier. Tydligast är tendensen för nya bostadsrätter.

– Då räknade vi med 15 000 påbörjade lägenheter i år och nu skruvar vi ned den siffran till 14 000. Det är en kraftig nedgång - drygt en halvering jämfört med de föregående åren, så i stora drag betyder det här att vi får en betydligt svagare produktion av bostäder, säger chefsekonom Fredrik Isaksson på Sveriges Byggindustrier.

Under det första halvåret i år påbörjades bara 6 300 lägenheter. De fördelas på 3 600 i flerbostadshus och 2 700 småhus. Det här är en minskning mot förra året med nästan 50 procent.

Tittar man enbart på bostadsrätterna påbörjades bara 1 100 sådana i hela landet under första halvåret, en halvering mot rekordåret 2006. Och Byggindustrin noterar att krisen i bilindustrin medfört att det inte påbörjades en enda bostadsrätt i hela Västra Götaland under första halvåret.

Däremot kommer hyresrätterna att få en chans nu, bland annat till följd av den låga räntan tror Byggindustrin.  Och det finns ett stort antal outnyttjade bygglov i kommunerna, så nästa år ökar byggandet till 17 500 lägenheter.

Samtidigt ökar byggarbetslösheten till bortåt 25 000 av 300 000 i branschen. Det enda som är bra i dag är anläggningssidan, säger Fredrik Isaksson.

– Där går det väldigt bra. Vi har både investeringar i energisektorn, som den privata sidan står för, och sedan också regeringens satsning på byggandet av vägar och järnvägar slår igenom ganska tydligt.

Det är det som håller uppe hela byggbranschen?

– Ja, det är det som driver utvecklingen och som gör att fallet inte blir ännu större, säger Fredrik Isaksson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".