Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Varnar för Alvedon vid vaccinering

Publicerat fredag 16 oktober 2009 kl 05.00

Nu varnar forskare för att slentrianmässigt ge barn Alvedon för att undvika feber efter att de blivit vaccinerade. Det smärtstillande läkemedlet kan nämligen minska effekten av vaccinet, enligt en studie i medicintidskriften The Lancet.

– När man ger Alvedon förebyggande så får man ett sämre svar på vaccinationen. Effekten av vaccinationen blir sämre än när man inte ger Alvedon alls, säger Margareta Blennow, ordförande i Sveriges Barnläkarförening.

Det handlar om de vacciner som alla barn erbjuds på barnavårdscentralen under sitt första levnadsår. Sprutor mot bland annat kikhosta, stelkramp, difteri och pneumokocker. Som en bieffekt av vaccinet kan barnen få feber, och många föräldrar ger då till exempel Alvedon.

Det gjorde däremot inte Frank Lundkvist från Östermalm i Stockholm när hans barn skulle vaccineras.

– De sa att barnet kunde bli lite hängig av vaccinationen. Man ska vara lite restriktiv generellt att använda Alvedon på lindrigare besvär. Jag har inte följt de forskningsrönen i detalj men jag tycker ändå att man inte ska ge Alvedon om det verkligen inte behövs, säger Frank Lundkvist.

Tjeckiska forskare har studerat 459 barn. Hälften fick Alvedon eller liknande under det första dygnet efter att de fått sitt vaccin. Resten av barnen fick inget smärtstillande.

Immunsvaret, alltså motståndskraften mot sjukdomarna som vaccinet skulle skydda mot, blev lägre hos de som hade fått febernedsättande.

I Sverige finns inga riktlinjer om att man på barnavårdscentraler ska råda föräldrar att ge smärtstillande i förebyggande syfte när de vaccineras, men barnhälsovårdöverläkaren Margareta Blennow tror att det ändå förekommer.

– Jag vet att i andra länder, till exempel USA, har det varit en allmän rekommendation. Vi har inte den rekommendationen i Sverige men jag vet av erfarenhet att det är några som säger det.

Det här är en första studie på området, men resultaten manar till försiktighet med att använda Alvedon i onödan vid vaccinationer, tycker barnhälsovårdsöverläkaren Margareta Blennow. Däremot ska man inte tveka om barnet verkligen mår dåligt.

– Självklart ska föräldrar sätta in febernedsättande om barnet är påverkat. Det är det slentrianmässiga; det är nog lika bra att jag ger lite Alvedon så han inte får feber, det är det som jag tycker föräldrar ska uppmärksammas på, säger Blennow.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Fakta om studien

Studien gäller bara smärtstillande som innehåller paracetamol. Men i en kommentar i medicintidskriften The Lancet skriver amerikanska experter att det även kan handla om andra febernedsättande preparat, till exempel sådana som innehåller ibuprofen, där Ipren är det mest kända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".