Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN-råd stöder omtvistad Gaza-rapport

Publicerat fredag 16 oktober 2009 kl 14.03
Hans rapport godkändes.

Uppdaterad 16:55
Den omstridda Goldstone-rapporten om Gazakriget godkändes i dag under en omröstning i FN:s människorättsråd i Genève. Röstsiffrorna var 25 för och sex emot, elva avstod. Inget EU-land röstade för resolutionen. 

En diplomatisk fars, ett antiisraeliskt beslut som uppmuntrar terror och skadar fredsprocessen - så reagerade Israel på omröstningen i FN:s människorrättsråd i dag.

Israel försökte in i det sista stoppa rapporten, Benjamin Netanyahu varnade att Israel inte kommer att kunna ta några risker för fred om landet berövas sin rätt till självförsvar, Netanyahu ska också ha vädjat till FN-chefen Ban Ki-Moon att uttala sig mot rapporten och offentligt stödja Israels rätt till självförsvar, men enligt tidningen Haaretz ska Ban Ki-Moon ha svarat ungefär: Jag hör vad du säger.

Den omstridda Goldstone-rapporten beskyller såväl Israel som Hamas för krigsbrott under kriget i vintras och den rekommenderar att FN vidtar åtgärder om Israel och Hamas inte på ett trovärdigt sätt utreder dessa beskyllningar.

Rapporten betecknar Israels bombardemang av Gaza som oproportionerligt - i syfte att straffa förnedra och terrorisera befolkningen. Israel som anser sig ha världens mest moraliska armé, avfärdade rapporten som skamlig och falsk. Israels inrikesminister sa i dag att man behandlat Gazas civila med silkesvantar.

Nu har en resolution till stöd för rapporten antagits i FN.s människorättsråd, men till och med domare Goldstone själv säger sig vara missnöjd med själva resolutionstexten - som enbart lägger skulden på Israel, inte på Hamas. Det är sannolikt en av anledningarna till att inget EU-land röstade för resolutionen. Sverige sitter inte i människorättsrådet och deltog därför inte i omröstningen.

Goldstonerapporten har blivit en av höstens hetaste frågor i Mellanöstern. Den har bland annat lett till en popularitetskris för den palestinske presidenten Mahmoud Abbas efter att han för två veckor sedan, under påtryckningar, gick med på att stoppa den då planerade omröstningen om rapporten.

President Abbas beskylldes av sitt eget folk för förrädderi, för att ha spottat Gazaborna och martyrerna i ansiktet, och tvingades till en helomvändning.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Såhär röstade de åtta EU-länder som har plats i FN:s människorättsråd:

Slovakien, Nederländerna, Ungern och Italien: röstade nej

Belgien och Slovenien: avstod från att rösta

Frankrike och Storbritannien: deltog inte i omröstningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".