Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Teknikföretagen vill ha nytt krisavtal

Publicerat måndag 19 oktober 2009 kl 06.00
Veli-Pekka Säikkälä

Sveriges största privata arbetsgivarorganisation Teknikföretagen vill ha en fortsättning av den så kallade krisuppgörelsen när krisavtalet löper ut nästa år. Men IF Metall säger redan nu nej till kravet.

Krisuppgörelsen i våras innebär att företag har kunnat teckna avtal med facket om kortare arbetstid och därmed lägre lön för de anställda.

– Signalerna har varit väldigt tydliga om att det här är ett avtal som upphör den sista mars och sedan är det slut med det, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

IF Metall gör bedömningen att 12 000 av deras medlemmar har fått behålla jobbet efter den krisuppgörelse som började gälla i mars i år. På hundratals företag runt om i landet har arbetarna jobbat kortare veckor och därmed fått lägre lön.

Ett av företagen är Uppåkra Mekaniska i Skillingaryd ett par mil söder om Jönköping.

– Vi hade en omröstning där det var en övervägande majoritet för. Med facit i hand tror vi att vi gjorde rätt, det känns som att vi gjorde rätt, säger Marita Nyman, som är fackklubbsordförande på företaget.

Den 31:a mars nästa år löper det historiska krisavtalet ut och då ska också det nya treåriga avtalet för IF Metalls 385 000 medlemmar vara klart.

Redan innan avtalsförhandlingarna dragit igång säger nu Teknikföretagen att de vill ha möjlighet att teckna krisavtal även efter den 31:a mars då det nuvarande avtalet löper ut.

– Det är nödvändigt att vi kan anpassa oss till verkligheten för att vi inte ska få för stora arbetslöshetstal, säger Helge Grahnqvist, regionchef på Teknikföretagen.

Hur stor kommer frågan om möjligheten till krisuppgörelser i fortsättningen att vara i de här förhandlingarna?

– Från vår sida på arbetsgivarsidan så är det en väldigt stor och betydelsefull fråga, för den är viktig för våra medlemsföretag, säger han.

Men trots att krisavtalet har räddat många jobb, anser IF Metalls avtalssekreterare Veli Pekka Säikkälä att en förlängning inte är aktuell.

– Nej, jag ser ingenting som kan göra det. Man har träffat de här avtalen i en exceptionell kris. Vi hade ett fritt fall i industrin, om läget skulle vara lika illa nästa vår så har vi ingen industri kvar att rädda. Så det här kräver nu att det tickar igång och att situationen förbättras, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.


David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Samarbete med SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".