Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Goda resultat för svenskt hiv-vaccin

Publicerat måndag 19 oktober 2009 kl 03.00
Blodprov tas för hiv-test.

Ett svenskt vaccin mot hiv har framgångsrikt testats i en mindre studie Tanzania. Vaccinet har tidigare prövats i Sverige med goda resultat, men resultaten i Afrika blev ännu bättre, säger professor Britta Wahren, som forskar vid Smittskyddsinstitutet.

– Alla som är vaccinerade har fått immunologiska svar mot ett flertal av de olika virusstammar som cirkulerar i världen.

Det svenska hiv-vaccinet är ett så kallat DNA-vaccin, som man kombinerar med ett amerikanskt mer traditionellt vaccin.

För ett par år sedan testades det i Sverige på ett 40-tal personer. Nu har en liknande studie gjorts i Tanzania och här blev resultaten alltså ännu något bättre. Alla deltagare fick en immunreaktion av vaccinet, vilket tyder på att det fungerar.

Resultaten kommer att presenteras på en stor konferens om hiv-vaccinforskning som startar i Paris i dag. Mohammed Bakari på universitetssjukhuset i Dar es Salaam har lett studien i Tanzania. Han beskriver resultaten som mycket lovande.

– Det här är en av de bästa vaccinkombinationerna som nu prövas mot hiv, säger doktor Mohammed Bakari.

Totalt i världen är det inte mer än ett tiotal vacciner som testas på människor. Nu kommer forskarna gå vidare med nya prövningar, först i Sverige, och nästa år hoppas man kunna göra en något större studie i Tanzania.

I dag är det för tidigt att säga i vilken utsträckning det svenska hiv-vaccinet faktiskt kan skydda mot att bli smittad av hiv. För det behövs en mycket stor prövning med tusentals deltagare, som löper över många år.

Men efter ett misslyckat amerikanskt vaccinförsök för två år sedan vågar ingen satsa de pengar som behövs, säger professor Britta Wahren.

– Alla läkemedelsföretag och alla finansiärer vet hur svårt det är att vaccinera mot hiv för hiv är lömskt. Den första partikeln sätter sig i en cell och så sitter den kvar.

Man vågar inte satsa. Det är för ekonomiskt riskfyllt helt enkelt?

– För läkemedelsföretag som ska tjäna pengar ganska snart så har de insett att det är för riskfyllt, säger professor Britta Wahren på Smittskyddsinstitutet.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".