Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

”Låt spädbarn sova i egen säng”

Publicerat måndag 19 oktober 2009 kl 03.42

Uppdaterad: 16:16
Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om barnet sover i samma säng som föräldrarna eller delar säng med ett syskon. Det visar en ny studie från Wales.

I en gemensam säng kan det bli för varmt för ett spädbarn och det kan vara anledningen till den ökade risken, säger professorn och barnläkaren Hugo Lagercrantz.

– Jag tror att det blir för varmt, det är viktigt att de ligger på rygg och att ansiktet är fritt för att de ska få en rätt kroppstemperatur. Om de blir för varma kan det bli kaos i hjärnstammen och då kan de få andningsuppehåll, pulsfall och vaknar inte upp som de ska. De kanske tror att de är tillbaka i livmodern om jag uttrycker mig lite drastiskt, säger Hugo Lagercrantz.

I den nya studien har forskarna följt tre grupper av nyfödda barn i Wales. Där jämfördes 80 barn som dött i plötslig spädbarnsdöd med andra barn.

Det visade sig att över hälften av barnen som dog i plötslig spädbarnsdöd gjorde det när de sov tillsammans med föräldrar eller syskon.

Vid de flesta dödsfallen handlade det om vad forskarna kallar "riskabel samsovning", att föräldrarna sovit tillsammans spädbarnet efter att de rökt eller druckit alkohol.

Resultaten bekräftar tidigare undersökningar, säger Hugo Lagercrantz, som rekommenderar föräldrar att låta spädbarn sova i egen säng.

Den viktigaste riskfaktorn när det gäller plötslig spädbarnsdöd i Sverige är fortfarande rökning.

– En bidragande faktor kan vara att mamman har rökt. Det är det nästan i de flesta fallen. Sedan vet jag några fall där det har varit frågan om att barnet somnat på bröstet eller i samma säng som mamman.

I Sverige har antalet fall av plötslig spädbarnsdöd minskat ordenligt.

Från 140 döda barn på ett år i slutet av 80-talet till idag, när 20 till 25 barn dör i plötslig spädbarnsdöd årligen.

Det som minskat dödsfallen är i första hand rekommendationer om att barn ska sova på rygg och att föräldrar ska avstå från rökning. Amning verkar också ge ett visst skydd.

Men Hugo Lagercrantz vill nå längre. Han efterlyser en nollvision för plötslig spädbarnsdöd. Han tror att det går att minska risken, till noll.

– När det gäller helt friska barn är risken noll om man iakttar råden. Det är skönt att veta, man ska inte behöva vara orolig, man ska inte behöva ha larm.

Man kan minska risken till noll som förälder om man bara följer allt det här?

– Ja, jag anser att i princip kan man göra det, säger Hugo Lagercrantz.

Nyblivna föräldrar får mycket information om riskerna. Bettina Mattson är föräldraledig med sonen Leon 3 månader.

– Man får massa information på BB på sjukhuset. Se till att de inte ska ligga på mage och berättar om de vanligaste orsakerna, säger hon.

Följer du råden?

Nej, inte fullt ut.

Vad är det du inte följer?

– Det där med att ligga på mage, ibland så vänder han sig självt. Bara man har koll på dem. Sedan kan man inte vara där och titta hundra procent hela tiden, då blir man jättetokig, säger mamman Bettina Mattson.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".