Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt hiv-vaccin ger hopp i forskarvärlden

Publicerat måndag 19 oktober 2009 kl 12.39
Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Nu tänds hoppet igen om att det kan gå att få fram ett fungerande vaccin mot hiv. Ljuspunkterna är lyckade mindre försök med ett svenskt hiv-vaccin, och en större vaccinprövning i Thailand som presenterades för några veckor sedan.

För en bransch som präglats av mörker de senaste åren kan det här innebära vändningen, säger professor Eric Sandström, en av forskarna bakom det svenska vaccinet.

– Det här nya genombrottet man gjort i Thailand, där man har visat att två tidigare ganska overksamma vaccin tillsammans kunde ge en skyddseffekt, det är det som ger det stora hoppet, säger Eric Sandström, professor på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm.

Forskningen kring ett vaccin mot hiv har dominerats av bakslag de senaste åren. Avgörande var när det stora läkemedelsbolaget Merck misslyckades med ett stort vaccinförsök för två år sedan.

Först såg allt väldigt lovande ut, men när vaccinet testades i större skala visade det sig inte skydda alls mot hiv-smitta. Sedan dess finns bara ett fåtal vacciner som kommit så långt i utvecklingen att de har testats på människor. Att av dem är svenskt. Tidigare har Ekot berättat att det nu framgångsrikt har testats i mindre studier, först i Sverige och sedan i Tanzania.

För någon månad sedan publicerades också nyheten om ett stort thailändsk vaccinförsök, där man kunde visa att en kombination av vacciner faktiskt kunde skydda mot hiv-smitta. Visserligen bara med 30 procent, men att man överhuvudtaget kan påvisa någon skyddseffekt betraktas som en världsnyhet av forskare.

Hiv-forskare Ekot talat med vittnar om svårigheten att få finansiering för större studier kring vaccin efter de kostsamma bakslag som varit.

Richard Bergström, som är vd för branschorganisationen Läkemedelsindustriföreningen, menar att pengarna kommer att följa eventuella forskningsframgångar.

– Är det en tid där man inte fått några goda nyheter så blir man lite mer tveksam till om man ska investera eller inte. Men kommer det ett antal goda nyheter och har man bra resultat på just ett vaccin eller en kombination så menar jag att de pengarna finns, säger Richard Bergström.

Det svenska hiv-vaccinet har utvecklats på Smittskyddsinstitutet. I den senaste studien som gjordes i Tanzania fick alla 60 deltagarna en immunreaktion mot hiv, och det betraktas som mycket lovande.

Hur fort man kan ha ett färdigt fungerande vaccin mot hiv, det svenska eller något annat, avgörs av de som betalar för studier, säger hiv-forskaren Eric Sandström.

– Om man satsar mycket hårt på det, och gör ett antal försök liknande det i Thailand, då tror jag det här ligger inom den tioårsram som vi så ofta satt upp som en målsättning att kunna komma fram, säger Eric Sandström.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".