Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Framsteg på klimat-förmöte

U-länders inflytande om utsläpp ska öka

Publicerat tisdag 20 oktober 2009 kl 04.00
Växthusgaser, en stridsfråga.

En ny fråga står överst på agendan när världens ledare möts, FN:s klimatmöte i Köpenhamn. Enorma ansträngningar görs för att det ska bli ett nytt avtal om hur mycket växthusgaser som får släppas ut.

Senare i dag möts EU:s finansministrar, i morgon EU:s miljöministrar. I går möttes i London de länder som släpper ut mest koldioxid i världen. Sveriges miljöminister Andreas Carlgren representerade EU och han säger att det gjordes en del framsteg.

– Vi har kommit närmare varandra och förstår varandra när det gäller att få pengarna att komma till de åtgärder som u-länderna ska genomföra för att minska utsläpp och rädda klimat, säger Andreas Carlgren.

Att minska utsläppen av växthusgaser handlar till exempel om att börja använda andra energislag för uppvärmning och andra typer av bränslen till fordon - och det är en dyrbar omställning som fattiga länder inte klarar av själva.

Just finansieringen anses vara den svåraste frågan att lösa om det ska bli ett nytt klimat avtal i Köpenhamn. Det har talats om att de rika länderna måste bidra med så mycket som tusen miljarder kronor per år till utvecklingsländerna.

Men just summan pratades det inte så mycket om här i London i går, utan hur pengarna verkligen ska komma fram. Det måste finnas en struktur som vi kan lita på, säger utvecklingsländerna. Och här togs det faktiskt ett steg framåt igår, men Andreas Carlgren vill inte säga exakt hur, bara att utvecklingsländerna ska få större inflytande.

– Vi har kommit närmare varandra när det gäller styrningen, inte minst när det gäller att u-länderna måste vara med och ha något att säga till om i styrningen, säger Andreas Carlgren.

Att förhandla fram stora internationella avtal är mycket komplicerat och tidskrävande. Det tolv dagar långa mötet i Köpenhamn räcker inte. Det mesta måste vara klart innan. Det är därför möten med ledande politiker avlöser varandra just nu.

Många bedömare varnar ändå för att det inte blir något avtal. Men de inblandade politikerna försöker intala varandra att det inte finns något annat alternativ än ett avtal. I annat fall är hela jorden i farozonen, sa t.ex. den brittiske premiärministern Gordon Brown på mötet i går.

– Det finns ingen plan B. Det finns ingen möjlighet nu att rygga undan för att överenskommelsen behöver nås i Köpenhamn, instämmer miljöminister Andreas Carlgren.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".