Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bidragstagare utnyttjades i Landskrona

Publicerat tisdag 20 oktober 2009 kl 11.18
Tvångssydde lapptäckte. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Uppdaterad: 16:20
I över tio år har socialbidragstagare utnyttjats av kommunanställda i Landskrona, visar kommunens internutredning. Kommuntjänstemän har fått beställningsjobb utförda gratis av personer med försörjningsstöd.

– Det var liksom inte riktigt rätt, det där man gjorde där - och den belöning vi fick var ju att vi fick lite frukt när man var färdig med det här täcket, säger Marianne (har egentligen annat namn), som jobbade i kommunens syateljé och bland annat fick sy ett lapptäcke åt en förvaltningschef.

Stod det helt klart för dig att det du gjorde var för en förvaltningschef?

– Ja ja.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är att utnyttja människor. Det är att sparka på någon som redan ligger, om man uttrycker det på det viset och jag tycker att det är fruktansvärt, säger Marianne.

När det avslöjades nyligen att personer med försörjningsstöd med praktikplatser i kommunen och på privata företag utnyttjades av kommunens tjänstemän för bland annat sömnad, tvätt och trädgårdsarbete lovade kommunen utreda saken och det arbetet är nu klart.

– Det har skett och skett i en förhållandevis stor omfattning under en lång rad år - så mycket att jag skulle vilja påstå att det här helt klart är en kultur, säger Landskronas kommunchef, Peter Billquist.

Enligt kommunchef Peter Billquist började kommunanställda utnyttja bidragstagare redan på 80-talet i samband med att Landskronavarvet lades ner. Kommunens utredning visar inte hur många bidragstagare som utnyttjats under åren, men det man kallar för missbruk har varit utbrett.

– Jag vill klargöra att oavsett i vilken omfattning det är så är det fullständigt oacceptabelt och felaktigt.

Kommunen kommer inte att vidta några arbetsrättsliga åtgärder mot de enskilda tjänstemän som utnyttjat bidragstagare, eftersom det har varit en, vad man kallar, utbredd kultur i kommunen och att det är kommunen som arbetsgivare som gjort fel.

Men Landskrona kommun säger nu att man i fortsättning inte kommer att tolerera att bidragstagare utnyttjas.

– Detta är förbjudet. Vi kommer då också att säga att skulle det, från nu och framöver, komma till vår kännedom att någon bryter mot det tydliga förbudet - då kan man vidta arbetsrättsliga åtgärder mot den enskilde individen, säger Peter Billquist.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".