Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Danskt ja till Nordstream-ledningen

Publicerat tisdag 20 oktober 2009 kl 12.00

Uppdaterad: 14:59
Danmark säger ja till gasledningen som skall gå på Östersjöns botten från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland. Det danska energibolaget Dong har samtidigt beslutat att fördubbla sina inköp av rysk gas.

Gasledningens dragning genom farvatten vid Bornholm godkänns efter att Danmarks Energistyrelse granskat hur rören kan tänkas påverka miljön och fisket i området.

Styrelsen konstaterar att ledningen inte påverkar den ammunition som ligger dumpad i vattnet. Och i den mån fisket påverkas kommer Nordstream att ersätta fiskarna för nya redskap de behöver för att fiska området.

Nordstream-projektet har nu tagit ett steg närmare förverkligande. Enligt danska pressuppgifter har det skett bland annat efter flera månaders påtryckningar från den ryska regeringen och efter samtal mellan den ryske premiärministern Vladimir Putin och hans danske kollega statsminister Lars Lökke Rasmussen.

Från rysk sida ser man gasledningen som mycket viktig. Den ger landet möjlighet att leverera rysk gas direkt till väst utan den först passerar Östeuropa. Och den ger också Ryssland möjlighet att stänga av gasleveranser till öst utan att Västeuropa drabbas.

Att stänga gaskranarna har Ryssland flera gånger använt som vapen i sina relationer med närliggande länder. Därför är det också många som ser Nordstream inte bara som ett energiprojekt, utan också som en viktigt politiskt åtgärd.

Också Danmark gör sig nu mer beroende av rysk gas. Det stora energibolaget Dong fördubblar sina gasleveranser från Ryssland så att de senast 2012 är två miljarder kubikmeter - gas som sedan också kan skickas vidare till Sverige.

På de danska utrikes- och försvarsministerierna har man inte några invändningar mot att gasledningen dras genom danskt vatten, eftersom Ryssland måste begära tillstånd varje gång rören skall inspekteras.

Men innan Nordstream blir verklighet måste också Sverige och Finland ge klartecken. Besked väntas senare i höst.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".