Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
statsvetare:

Debattartikeln vänder sig till SD-väljare

Publicerat tisdag 20 oktober 2009 kl 12.26
Att tiga ihjäl SD har inte visat sig fungera, säger statsvetaren Anders Sannerstedt. Foto: Annika af Klercker/Scanpix.

Debattartikeln där Sverigedemokraterna pekade ut muslimer som det största utländska hotet sedan andra världskriget, är en medveten valstrategi som kommer att följas av nya utspel. Det säger statsvetaren Anders Sannerstedt.

– I första hand är det en artikel som handlar om att få uppmärksamhet och synas i den politiska debatten. Man kan säga att den riktar sig ganska mycket till dem som redan sympatiserar med Sverigedemokraterna. Det är en gammal valstrategi, att tidigt i valrörelsen rikta in sig på att fånga in dem övertygade anhängarna för att sedan mot slutet av valrörelsen fånga in osäkra marginalväljare, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Efter gårdagens uppmärksammade debattartikel i Aftonbladet har reaktioner kommit från flera håll.

Partiledarna för riksdagspartierna fördömde i går artikelns innehåll i olika medier och i Ekot sa Justitiekanslern Göran Lambertz att han är övertygad om att debattartikel kommer att bli anmäld för hets mot folkgrupp.

Statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet har i sitt arbete tittat på så kallade missnöjespartier och även forskat om Sverigedemokraternas väljare.

Den tidigare strategin, att tiga ihjäl partiet, har inte visat sig fungera, säger han. I stället är det bra att de får komma till tals och bemötas på olika punkter. Då kan också flera påståenden ifrågasättas.

– Om Sverigedemokraterna för fram sina uppfattningar så kan man diskutera och bemöta dem. Det har skett på några punkter där man har ifrågasatt oklarheter i artikeln, hur vet man att det är så många terrororganisationer, hur vet man det här med antalet våldtäkter och så. Då tvingas Sverigedemokraterna att precisera sig, säger Anders Sannerstedt.

Tvingas de precisera sig för dem som inte håller med eller för dem som sympatiserar med partiet?

– I första hand är det så att om man måste ta tillbaka en del av uppgifterna så är det ett litet bakslag men det är inte säkert att det påverkar anhängarna negativt. Sverigedemokraterna är ett parti som säger sig företräda det breda folklagret mot etablissemanget. Om de slås på fingrarna av etablissemanget så kanske det uppfattas som att de är värda att stödja, säger Anders Sannerstedt.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".