Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny poliskritik mot radiosystemet Rakel

Publicerat onsdag 21 oktober 2009 kl 15.56

Problemen med räddningstjänstens, polisens och krismyndigheternas nya radiokommunikationssystem Rakel fortsätter. Från polishåll kommer det nu kritik mot att Rakel ännu inte fungerar fullt ut, trots miljardsatsningar och justeringar i systemet.

I Sörmland har Rakel testats tidigare, och inom kort införs systemet i så kallad provdrift.

– Vi har väl våra dubier. Det finns ju andra län som har haft det längre än vi och inte är nöjda. Det har ju lagts ner mycket pengar, energi och utbildning på Rakel, så vi tycker väl att det är dags att åtminstone försöka att sätta igång det nu, säger Lars-Håkan Skoog, som är ordförande i Polisförbundet i Sörmland.

Vad tänker du om att det fortfarande är lite osäkerhetsfaktorer?

– Det är ju inte bra. Det ska fungerar från dag ett om man lägger ner så mycket pengar och energi. Det är rimligt att begära det, säger han.

Rakel är ett kommunikationssystem för räddningstjänsten, polisen och för statlig och kommunal krisberedskap. I första hand så driftsätts systemet i kärnkraftslänen. I olika etapper är det meningen att det efter nästa år ska vara i drift inom samtliga län.

Den totala kostnadsramen är 2,8 miljarder kronor.

Men genom åren har det rapporterats om flera olika problem med systemet. Bland annat har användarna klagat över dålig ljudkvalitet och dålig täckning.

Justeringar har gjorts och efterhand har de inledande problemen lösts på sina håll. Men fortfarande återstår en del problem, bland annat i Stockholms län, där Roger Östergren är vice huvudskyddsombud.

– Det ekar, det är som att prata med bubblor. Man hör omgivningen bättre än den som man pratar i radio med. Man störs av andra ljud.

När det gäller dem som är ute på fältet, vad kan det bli för konsekvenser av att det fungerar så här?

– För våra poliser som är ute kan konsekvensen bli att de inte får den hjälp som de behöver i en nödsituation, säger Roger Östergren.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har det yttersta ansvaret över systemet.

Stefan Kvarnerås, som är Rakelansvarig på MSB, säger att hans bild är att systemet fungerar väldigt bra, och att det som nu lyfts fram av bland annat Stockholmspolisen är nytt för honom.

– Jag tycker att det är allvarligt. Vår grundidé är att användaren ska vara väldigt nöjd. Är det så att man upplever problem, så är det givetvis allvarligt. Det ska inte vara på det viset.

Vad tänker ni på myndigheten göra nu när ni får höra om det här?

– Myndigheten har redan haft initiala kontakter med Rikspolisstyrelsen för att försöka få en bättre bild, en tydligare problembild. Vad är det för något som brister? Vad upplever användaren i Stockholm som problem och fel? I och med det här får vi intensifiera kontakten med Rikspolisstyrelsen, säger Stefan Kvarnerås på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".