Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HD-dom idag

Inget sänkt straff för Bandidos-avslöjande

Publicerat onsdag 21 oktober 2009 kl 16.05
Det pågår en utredning om straffrabatt för avslöjanden.

En tidigare medlem i Bandidos supporterklubb X-team, vars uppgifter ledde till att den utpekade Bandidosledaren Mehdi Sayyed dömdes till ett långt fängelsestraff, får inte sitt eget straff sänkt för att han angav andra, enligt en dom från Högsta domstolen idag.

– Domen är en besvikelse på det sättet att min klients avslöjande av sina medbrottslingars verksamhet inte har givit honom någon som helst straffrabatt. Det han får rabatt för är att han avslöjade sin egen del i det hela och det veritabla helvete han har att vänta sig framöver och det hot och uppenbara risker för repressaliaer, säger mannens advokat Mats Åberg.

I september för tre år sedan exploderade två bilbomber i centrala Göteborg, en av bilarna tillhörde en taxichaufför som vittnat mot Bandidos, den andra en krogvakt som nekat Bandidosledaren inträde på en krog.

Brotten kunde först inte klaras upp och polisen la ner förundersökningarna.

Men i januari förra året kontaktades polisen av en tidigare medlem i Bandidos supporterklubb X-team. Han lämnade uppgifter som gjorde att han själv och fyra andra åtalades och dömdes för sprängningarna, däribland den man som utpekats som ledare för Bandidos.

Den tidigare X-teammedlemmen dömdes till tre års fängelse, en dom som Högsta domstolen nu har fastställt.

Med domen idag slår Högsta domstolen alltså fast att den som avslöjar andras brott enligt svensk lag inte kan få sitt eget straff sänkt.

I flera andra länder finns sådana lagar och i Sverige pågår också en statlig utredning om saken.

Domen idag visar att det behövs en lagändring, säger riksåklagare Anders Perklev.

– Det finns ett väldigt starkt samhällsintresse av att man kan få verktyg för att kunna utreda den grova, organiserade brottsligheten. Här finns det ju en kultur av att man ska tiga. Det måste man kunna bryta upp från samhällets sida så att den som är beredd att först gå ut och berätta om den här typen av väldigt grov och organiserad brottslighet också har någonting att vinna på detta, säger riksåklagaren.

Den tidigare X-teammedlemmen lever nu med hemlig identitet under polisbeskydd.

Han har tvingats flytta 14 gånger, och hans advokat Mats Åberg ställer sig nu frågan på vilken anstalt mannen ska avtjäna sitt straff.

– Var är han säker någonstans? På vilken anstalt finns det garanterat ingen Bandidosmedlem eller Bandidossympatisör eller någon person som är intresserad av att göra Bandidos en tjänst?

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".