Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
beslut väntas i morgon

Kyrkan debatterar samkönade äktenskap

Publicerat onsdag 21 oktober 2009 kl 16.11

I dag har Svenska kyrkan debatterat om homosexuella ska få gifta sig i kyrkan och i morgon tas beslutet. Biskopen i Lund, Antje Jackelén, är för de homosexuellas rätt att gifta sig i kyrkan.

– Skapelseteologin måste kompletteras med rättviseperspektivet. Annars kan det gå lika galet som det gick för de skapelseteologer som stödde nazismen under tredje riket.

Men till skillnad från 2005 när kyrkan sa ja till att välsigna partnerskap är Sveriges 14 biskopar inte eniga i frågan om äktenskap. Många av dem tycker som Esbjörn Hagberg i Karlstad.

– Det är i dag ett mitt itu splittrat biskopskollegium, och än värre, en djupt splittrad kyrka. Jag sörjer en kyrka som tycks ha valt att förvandla en teologisk fråga till en politisk.

De flesta kritikerna menar att Svenska kyrkan inte fått tillräcklig tid att resonera kring äktenskapsbegreppet. Ett exempel på sjabblet, som prästen Dag Sandahl på Öland kallar kyrkans hantering av frågan under debatten, var Ekots avslöjande om att ordet äktenskap helt saknades i förslaget till ny vigselgudtjänst, och att kyrkostyrelsen fick kalla fötter och vid nästa möte tog in ordet i stället för "sammanvigda" som man tidigare enats om.

– Det tar faktiskt längre tid än från en radiosändning den 10 januari till ett telefonsammanträde den 12 januari 2009. För det var under den korta tiden som begreppet äktenskap fördes in i det här sammanhanget.

Flera talare påtalade hur delad kyrkan är i frågan, även om de flesta tror att det kommer att bli ett ja till homosexuella äktenskap när beslutet fattas i morgon. En av de är ärkebiskop Anders Wejryd, som också var uppe i talarstolen.

– Det talas om att vi isoleras nu i Svenska kyrkan, visst kritiseras vi, visst ställs frågor om vi genom att ta det här beslutet förändrar äktenskapet, jag menar som många andra att det är ett beslut om att öppna.

Under dagen har Svenska Kyrkan debatterat om homosexuella ska få gifta sig i kyrkan och i morgon tas beslutet. Biskopen i Lund, Antje Jackelén, är för de homosexuellas rätt att gifta sig i kyrkan och pratade om tidigare feltolkningar som kristna gjort det gäller skapelsebegreppet.

Debatterade gjorde också stiftadjunkt Anna-Karin Hammar, syster till förre ärkebiskopen K-G Hammar.

– Barn älskar och är stolta över sina föräldrar, vare sig de är homo- eller heterosexuella. Därför ska kyrkan stå på barnens sida i stolthet och solidaritet.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".