Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Räntan väntas ligga kvar på låg nivå

Publicerat onsdag 21 oktober 2009 kl 17.50

I dag har Riksbanken fattat beslut om den viktiga styrräntan. Beskedet kommer i morgon, och räntan väntas bli lämnad orörd på 0,25 procent. Frågan är hur länge räntan ska ligga kvar på denna rekordlåga nivå.

Föräldralediga juristen Caroline från Stockholm räknar med fortsatt låg ränta på sitt bolån.

– Jag tror att den kommer att höjas någon gång under nästa år.

Hur många procentenheter tror du att du och din familj skulle klara av innan det blir jobbigt för er ekonomi?

– Nu ligger den ju på dryga procenten. Fyra till fem procentenheter tror jag att man får räkna med, säger hon.

Vid det förra penningpolitiska mötet i början av september pekade Riksbanken på en höjning först till nästa höst. Men samtidigt syns flera tecken på en ljusning i ekonomin, och bland annat Nordea skriver i en färsk rapport att Riksbanken kan behöva höja räntan redan till i vår.

Det som gör Riksbankens prognos svår att förutsäga är bland annat att vice riksbankscheferna Lars Nyberg och Barbro Wickman-Parak reserverade sig mot direktionens tillväxtprognoser vid förra mötet. De ville se en tidigare höjning.

– Det är därför jag är lite osäker. Dels var de oeniga förra gången, och dels är konjunktursignalerna starkare nu än de var förra gången. Det finns säkrare tecken på att en vändning har inträffat, säger Harry Flam, ekonomiprofessor vid Stockholms Universitet.

Enligt prognosen från i september kommer styrräntan att höjas först nästa höst för att hösten 2011 ligga på 1,8 procent och under 2012 höjas till fyra procent.

Den låga räntan har också pumpat i gång bostadsmarknaden med stigande priser, och flertalet tar lån med en rörlig ränta och är därmed känsliga för kommande höjningar.

Men Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, att det blir en ny bostadsbubbla, trots att räntan är låg och bostadspriserna stiger kraftigt mitt under en lågkonjunktur. Han tror att bankerna är hårdare i sin kreditprövning.

– Om de har en låg ränta, samtidigt som bankerna skärper sin kreditprövning, vilket de ju verkar göra, så innebär ju det att det ändå är ganska välbärgade hushåll som får del av den här låga räntan i nyutlåningen, säger han.

– Om det är så som bankerna säger, att de bara lånar ut till hushåll som kan klara sex till sju procent, då har vi ingen anledning att oroa oss över nyutlåningen, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi.


Thomas Bergsell
thomas.bergsell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".