Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oförändrad ränta ger stigande bopriser

Publicerat torsdag 22 oktober 2009 kl 15.29

Riksbanken lämnade sin viktigaste styrränta, reporäntan, oförändrad på 0,25 procent. Det betyder fortsatt stark stimulans till företag och hushåll att fortsätta låna till investeringar och konsumtion och bostadsköp.

Riksbankens chef Stefan Ingves ser ingen fara i dag men påpekar att räntan kommer att börja höjas nästa höst.

– Givet den ekonomiska utvecklingen så behöver vi stödja ekonomin just nu. Det innebär inte att räntan kommer att ligga vid den här nivån hur länge som helst. Och då är det viktigt att man funderar på en mera normal framtida räntenivå. I dagsläget behöver räntan vara precis det den är, men man måste vara medveten om att i framtiden går vi mot betydligt högre räntor, och det ska man inkludera i sin kalkyl, säger Stefan Ingves.

Det finns vissa tecken på att bostadspriserna just nu ligger något över den nivå som är långsiktigt hållbar, anser Riksbanken. Vilket knappast har undgått någon egentligen för nästan dagligen kommer det rapporter om nya prisrekord starkt kopplade till rekordlåga bolåneräntor.

Enligt banken beror det framför allt på stora inkomstökningar, men också på att hushållen har ökat upplåningen rekordmycket.

Men efterfrågetrycket i svensk ekonomi är fortsatt lågt, och det motiverar fortsatt låg ränta också. Syftet är ju att genom denna starka stimulans få igång ekonomin igen, efter den djupa svackan.

Och när hjulen börjar snurra kommer det också räntehöjningar med start hösten 2010.

– Det ekonomiska läget är bättre i dag än för ett år sedan, men det är långt ifrån normalt. Då behöver vi stödja svensk ekonomi genom att hålla räntan oförändrad. Inte bara vid det här beslutet, utan under det närmaste året.

När börjar det svida för hushållen?

– Det är upp till varje enskilt hushåll att sätta sig vid köksbordet och gör den kalkylen för vad man klarar av. Vi är väldigt tydliga med vår räntebana i det här sammanhanget. För vi säger här att efter två-tre år ser vi framför oss en räntenivå kring fyra procent, och sedan ska man lägga till bankernas räntemarginaler till det. Och det är då man får räntenivåer som är sådana att man bör fundera kring vad man har råd med eller inte.

Så ett år till kan man sitta vid köksbordet och fundera?

– Ja, det måste var och en avgöra. Det här är det vi behöver göra nu för att vi ska få en god ekonomisk utveckling i Sverige. Och det har alla nytta av, också om man sitter och funderar, säger Stefan Ingves.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".