Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler åker utomlands för att strida

Publicerat fredag 23 oktober 2009 kl 05.10

Den svenska säkerhetspolisen säger sig ha sett ett ökat intresse för att åka och strida i olika konfliktområden de två senaste åren. Den senaste tiden har de sett att resorna till Pakistan och Afghanistan ökar.

– Konflikten där är i ett väldigt, väldigt intensivt skede på samma sätt som vi tidigare sett Irak och under de senaste åren Somalia som sådana attraktionspunkter. Det är där det är som hetast just nu, säger Malena Rembe, chefsanalytiker på kontraterrorismenheten hos Säpo.

Enligt Marlena Rembe har säkerhetspolisen i flera fall information som gör att man vet att svenskar rest till Afghanistan eller Pakistan för att få träning eller delta i strid. Hon säger att det rör sig om en handfull personer i de länderna i dag.

Det här är alltså Säpos bild. Uppgifterna är svåra att kontrollera eftersom detaljerna omfattas av sekretess. Men enligt Säpo finns ytterligare tio svenskar i Somalia av samma anledning.

– De deltar i strid. De tränas och de förbereder attentat, säger Marlena Rembe.

Hon säger att de flesta reser på eget initiativ och att de också själva samlar ihop pengarna till resan, det mesta i Sverige.

– Såvitt vi har sett är det inte i officiella större moskéer utan i mindre forum: privata möteslokaler, i folks hem.

Ett arbetssätt Säpo har valt är att hålla vad man kallar frivilliga samtal med personer som man tror kan vara på väg att resa. Där har Säpo fått kritik från personer som känt sig utpekade i och med samtalen, som hålls med långt fler än antalet som faktiskt reser. Enligt tidigare uppgifter från Säpo rör det sig om ett hundratal religiöst aktiva muslimer. Samtalen har också liten effekt för att stoppa resorna, säger Marlena Rembe.

– De som verkligen har satt i sinnet att resa, de reser ändå förr eller senare.

Hur kan ni då hitta de personer som verkligen är ett säkerhetshot utan att misstänkliggöra en stor grupp av människor?

– Samtalen håller vi väldigt ofta utifrån att vi har fått ett tips, och vi behöver ge personen i fråga en möjlighet att uttala sig, säger Malena Rembe.

Så många andra sätt att stoppa resorna har inte Säpo, säger hon.

– För att fysiskt kunna stoppa en sådan här resa ska man ha belägg, som man dessutom kan använda, för att den här personen medvetet är på väg att delta i terrorism. Det har man sällan.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".