Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jämställdhet och välfärd i V:s valprogram

Publicerat söndag 25 oktober 2009 kl 12.26
Anki Ahlsten

Vänsterpartiet satsar på ökad jämställdhet, välfärdsfrågor och integritet i sin valplattform inför nästa års val. Men de tunga ekonomiska förslagen väntar partiet med till samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som kommer senare.

– Det här är viktiga frågor som vi vill profilera Vänsterpartiet i och där vi anger inriktningar. Sedan kommer, naturligtvis, eftersom vi ska samarbeta med två andra partier, att bli så att man får ha gemensamma diskussioner, säger V:s partisekreterare Anki Ahlsten.

Hur långt är ni beredda att gå där - hur långt kan ni ge med er?

– Det diskuterar jag absolut inte nu, utan det får vi ju se när vi sätter oss i kommande diskussioner, säger Anki Ahlsten.

Valplattformens krav ska vara begripliga och lätta att förstå för väljarna, säger Anki Ahlsten.

Det handlar om att Vänsterpartiet ska vara tydligare den här gången än vid förra valet. Och besked om hur höga skatter partiet vill ha, hur a-kassan ska se ut och andra frågor som den rödgröna oppositionen ännu inte enats om, där väntas besked senare närmare valet efter förhandlingar mellan de tre oppositionspartierna.

Välfärdsfrågorna blir viktiga i valet, tror Vänsterpartiets partistyrelse, som säger att målet inte bara är att reducera skadorna av den borgerliga regeringens politik utan också att komma med förbättringar. Integritetsfrågan, det vill säga rätten att vara privat, vill Vänsterpartiet också driva i nästa års val.

Dessutom ska partiet satsa på jämställdhet på riktigt, säger partisekreterare Anki Ahlsten.

– Det handlar ju till exempel om rätten till heltid och om att begränsa antalet visstidsanställningar. Då får man ju diskutera en lagstiftning, om det är så att inte arbetsmarknadens parter kommer överens. Sedan har vi också ett förslag om delad föräldraförsäkring, för vi ser ju att det är framför allt kvinnorna som tar ut den. Då vill vi göra förändringar, framför allt för allas skull, alltså både barnens och föräldrarnas skull, så att också papporna blir mer aktiva i att använda och ta ut de här dagarna, säger Anki Ahlsten.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".