Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminellt belastade jobbade på HVB-hem

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 20.49

Ett behandlingshem för ungdomar på Gotland anställde vid två tillfällen praktikanter som tidigare dömts för brott. Nu riktar länsstyrelsen kritik mot hemmet.

– Vi bedömde att man inte hade tillräcklig kompetens för att jobba med de uppgifter som man gjorde inom verksamheten. Dessutom fanns det brister i hur man har hanterat deras vandel. De hade alltså tidigare brottslighet bakom sig och företaget som hade engagerat de här personerna hade inte hanterat det så som lagen föreskriver, säger Ulf Linnerhed på länsstyrelsen.

På Prästgårdens HVB i Alskog på Gotland behandlas flickor och pojkar i åldrarna 15 till 21 år, som bland annat har social problematik och missbruksproblem.

Tidigare i år anställde hemmet alltså två praktikanter trots att de fanns med i polisens belastningsregister, bland annat för brott mot narkotikastrafflagen.

Innan de anställdes tog behandlingshemmet del av uppgifter från belastningsregistret, men hemmet bedömde att det hade gått tillräckligt lång tid sedan brotten begåtts.

Daniel Sandberg, som är koordinator på behandlingshemmet, säger att den senaste noteringen i belastningsregistret, som var från september 2008, inte fanns med i de uppgifter de fick ta del av.

– Hade vi haft den kännedomen då som vi har i dag, så hade de inte fått göra praktiken.

Men var det brister i hur ni tolkade uppgifterna från belastningsregistret, eller var det belastningsregistrets uppgifter som var problemet?

– Nej, det var nog hur vi tolkade dem. Man tänkte att den här tidsfristen så skulle de få en ny chans, säger Daniel Sandberg.

Bakgrunden till länsstyrelsens tillsyn av behandlingshemmet var dels en anmälan från polisen, som uppmärksammat att den ena praktikanten uppvisat en olämplig attityd mot de boende, dels hade det inkommit en anmälan från Nacka kommun, där man ifrågasatte lämpligheten hos den andra praktikanten, som hade fått följa med en boende till Egypten för en dykutbildning.

Efter de inkomna klagomålen fick de båda praktikanterna avsluta sina anställningar. Daniel Sandberg på HVB-hemmet säger att man nu kommer att bli försiktigare.

– Vi blev extremt mycket mer restriktiva när vi tar in praktikanter. Man gör en mycket rigorösare bakgrundskontroll på de människor som ska arbeta, och vi kommer även att göra det i viss samklang med länsstyrelsen.

Varför tror du att det här inte gjordes när de här två praktikanterna anställdes?

– Kutymen när man tar in praktikanter har inte varit på det viset, säger Daniel Sandberg, koordinator på behandlingshemmet.


Åsa Secher
asa.secher@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".