Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karadzic egna uttalanden bevis i Haag

Publicerat onsdag 28 oktober 2009 kl 05.19
Karadzic har hittills inte velat inta sin stol i domstolen.

I nästa vecka fortsätter rättegången mot den tidigare bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic, som är åtalad för krigsförbrytelser. Åklagaren ska försöka visa att Karadzic underblåste hatet och gav order som ledde till etnisk rensning.

Under de första rättegångsdagarna riktar åklagaren i Haag in sig på att ta fram uttalanden som Karadzic själv har gjort, och som visar att han både underblåste hatet och dessutom gav order till militären, som ledde till etnisk rensning.

– Åt helvete med honom, vi ska släppa loss våra Tigrar och låta dem göra sitt jobb, så citeras Radovan Karadzic av krigsförbrytartribunalens åklagare, angående den bosniska ledaren Alia Izetbegovic, som talade om ett oberoende Bosnien.

Åklagaren inledde åtalet mot Radovan Karadzic med att citera Karadzic själv från inspelade telefonsamtal, brev, offentliga uttalanden och framträdanden, medierapporter och offentliga dokument.

Syftet är att visa hur Karadzic själv uttalar som om muslimer, nämligen som ett problem, att muslimska invånare i serbiska områden inte går att kontrollera, att han uppmanar befälhavare och myndighetspersoner på lokal nivå att ingripa och ta itu med problemet som muslimerna utgör.

Citaten ska också belysa hur Karadzic själv beskriver sig som den som leder kampanjen under kriget, att han säger att det gäller att slutföra jobbet med det serbiska folkets frihet, och hur han betecknar sig själv som överbefälhavare som de militära befälhavarna lyder.

Syftet är förstås att det sedan ska sättas i samband med de vittnesmål och bevis om misshandel, våldtäkt, mord och folkmord som ska läggas fram senare, för att visa på att Radovan Karadzic är ansvarig för de brott han är misstänkt för.

De hitresta vittnena och efterlevande från Bosnien tycker att det är ett hån att domstolen fortfarande tillåter att Karadzic inte närvarar i rättssalen. Det säger Music Subdi, som är en av de överlevande från koncentrationslägren i Bosnien.

– De gör en tragisk komedi av vår tragedi, jag är rädd att han hinner dö innan processen är över och sanningen kommer fram. Vi i Bosnien lever än i dag med följderna av folkmordet, säger Music Subdi.


Stefan Winiger, vid krigsförbrytartribunalen i Haag
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".