Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sexköp och skatt ämnen på S-kongress

Publicerat onsdag 28 oktober 2009 kl 05.50
Valdes till partiledare vid förra kongressen.

I dag inleds Socialdemokraternas partikongress, och ett av partistyrelsens alla förslag som ska behandlas är att straffet för sexköp ska skärpas.

Det innebär att den som fälls döms till minst ett år i fängelse, i stället för som i dag böter.

– Sexköp är inte vilket brott som helst. I dag jämställs det straffmässigt ungefär med snatteri. Det är inte rimligt, säger Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin.

– Dessutom är det så att vid många sexköp är det uppenbart att de som är offer för sexköparen också har varit offer för människohandel. Då är det effektivt att både behålla sexköpslagen, men också att utveckla den och göra straffen hårdare, säger hon.

På fem dagar ska ombuden behandla mer än tusen motioner och en rad förslag från partistyrelsen. Den har exempelvis ett nytt förslag om hur kriminaliteten ska minskas, nämligen att exempelvis familjecentraler som arbetar brett, tydligare ska peka ut barn som riskerar att hamna i kriminalitet längre fram i livet.

– Många av oss kan se, om vi har barn i skolan i ganska låga åldrar, vilka barn som kanske riskerar att få det ganska tufft, för att de har det tufft hemma eller för att deras föräldrar har det tufft. Vi ingriper för sällan, och ofta för sent. Inte peka ut anklagande, utan stöttande. Och kunna gripa in, både med socialens möjligheter, men även andra delar, säger Mona Sahlin.

Så det finns ingen risk att det här blir lite stigmatiserande eller ett negativt utpekande, att du är ett problembarn?

– Jämförelsen med att vuxenvärlden sluter ögonen och inte ser det som är uppenbart, då tar jag hellre risken att bli stigmatiserande, och försöker få in hjälp tidigare än vad vi har lyckats med så här långt.

På kongressen lyfter partiledningen fram förslag som ska skapa högre sysselsättning, som livslång utbildning och mer generösa socialförsäkringar, så att fler vågar bli småföretagare.

Men debatten lär till stor del handla om hur mycket den nuvarande regeringens politik ska korrigeras. Partistyrelsen vill exempelvis att 80 procent av de arbetslösa ska få 80 procent i ekonomisk ersättning. Men en rad motionärer vill gå längre, och kräver att 90 procent av alla ska få 90 procent i ersättning. Mona Sahlin håller inte med.

– Jag tror att ambitionen att komma tillbaka till 80 – 80 är god nog under väldigt, väldigt lång tid. Jag är inte säker på att försäkringarna blir bättre, eller mer effektiva, eller mer rättvisa, ju högre nivå man har. Men i dag är steget till 80 procent så stort att det är ett mål som räcker, säger hon.

Partiets vänsterkant lyfter en rad krav som att kommunerna ska kunna stoppa nya friskolor, att det ska vara förbjudet att ta ut vinst från friskolor eller privat drivna vårdcentraler, och att tidigare statliga företag ska återförstatligas.

Men Mona Sahlin säger nej till det, och håller inte med om att det är en förstärkt vänstervind inom partiet.

– Vi är en ganska bred allians i oss själva, från vänster till mitten. Det är därför vi har varit och är så pass starka som vi är. Så det är inget som jag hoppas försvinner, den debatten.

Partistyrelsen vill också höja skatter och återinföra förmögenhetsskatten. Men det ska finnas undantag. Över en viss förmögenhet ska inte skatten längre tas ut.

– Jag tycker inte att det är rimligt att låta förmögenhetsskatten pågå hela vägen upp. Det är väldigt få personer det handlar om, och effekterna blir väldigt stora. Ska man hitta ett system där hela skatten blir progressiv och omfördelande, så måste man också ha ett tak på förmögenhetsskatten, tycker jag, säger Mona Sahlin.

Ju mer rik desto mindre i procent betalar du?

– Min ambition med skattesystemet är ju inte att skatta bort rikedom, utan att få ett jämlikt och rättvist och omfördelande skattesystem, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.


Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".