Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skåningar ska kunna opereras i Danmark

Publicerat onsdag 28 oktober 2009 kl 11.24

Region Skåne och Köpenhamn har inlett ett samarbete för att minska köerna i sjukvården. Trots regeringens så kallade kömiljard, som är tänkt att minska köerna, är läget fortfarande problematiskt i Skåne.

– Situationen är ju generellt bekymmersam, inte minst i Sverige, men även i Danmark. Dessutom finns det av och till större behov än vad som är normalt och då kan vi med de korta avstånden här nere hjälpa varandra, säger Jerker Swanstein, moderat regionråd i Skåne.

Region Skåne och Region Hovedstaden, det vill säga Köpenhamnsområdet, har skrivit på en avsiktsförklaring och enligt Jerker Swanstein skall skånska patienter kunna åka över Sundet för att få vård inom den närmsta månaden.

Det är ännu inte klart exakt hur omfattande utbytet av planerad vård mellan länderna kommer att bli, men på några områden kan samarbetet starta direkt.

– Vi har identifierat höft- och knäproteser som en möjlighet här och det finns ett behov av det i Danmark. Sannolikhet finns det en möjlighet för Danmark att hjälpa oss med strålning av cancerpatienter, säger Jerker Swanstein.

Är detta ett underbetyg till svensk sjukvård att vi tvingas söka oss utanför landets gränser?

– Nej, det är det inte alls utan det är ju så egentligen att det är danskarna som har knackat på dörren hos oss först för att de har bekymmer precis som vi har. Så vi har nog lika hög kvalitet på båda sidorna, men av och till uppstår det bekymmer.

I dag finns redan ett samarbete över Sundet vad gäller akutsjukvård och för tidigt födda har vårdats i Köpenhamn när intensivvårdsplatser saknats i Skåne.

Genom det nya avtalet kommer skånska patienter få tillgång till planerad vård vid tolv danska sjukhus, inklusive Rigshospitalet i Köpenhamn. Samarbetet kan ses som ett första steg i Vårdval Europa.

– Ja, det resoneras ju om att det kommer ett Vårdval Europa och hur det tekniskt ska gå till. Då kan man säga att vi tränar upp oss här nere för det som komma ska, säger Jerker Swanstein.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".