Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Motion minskar risken för prostatacancer

Publicerat onsdag 28 oktober 2009 kl 12.03
Fysisk aktivitet minskar risken att drabbas av prostatacancer. Foto: Nisse Schmidt/Scanpix.

Män som är fysiskt aktiva löper mindre risk att drabbas av prostatacancer. Det visar en ny studie från Karolinska institutet som presenteras i dag i den engelska tidskriften British Journal of Cancer.

– Fysisk aktivitet minskar risken för att insjukna i prostatacancer, både fysisk aktivitet på arbetet och den fysiska aktivitet som vi själva kan påverka som att dagligen gå eller cykla, säger professor Alicja Wolk , som är en av personerna bakom studien vid Karolinska institutet.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos svenska män och årligen dör cirka 2 500 män i landet i sjukdomen.

Forskarna vid Karolinska institutet i Solna skickade för tio år sedan en enkät till 45 000 svenska män i åldrarna 45-79 år.

Där fick de svara på olika frågor om sin livsstil, hur aktiva de var och hade varit i sitt liv och också vilken typ av jobb de hade då och hade haft tidigare i livet.

Nu har forskarna tittat igenom olika hälsoregister för att se vilka av dessa män som drabbats av prostatacancer senare i livet.

Resultaten visar, enligt forskarna, tydligt att en högre grad av fysisk aktivitet i livet minskar risken att drabbas av sjukdomen.

Ett exempel: män som cyklade eller gick mer än en timme per dag löpte 14 procents lägre risk än de som cyklade eller gick kortare perioder dagligen.

Även de män med ett mer aktivt arbete hade minskad risk att drabbas, enligt studien.

Detta är första gången som forskare kan visa på en koppling mellan långvarig fysisk aktivitet och prostatacancerrisken.

– Vi hade den hypotesen så vi är självklart glada att vi kunde bekräfta den. Men jag tycker att det som är mest intressant när det gäller prostatacancer är att vi inte har så många andra skyddande faktorer. Så därför är den fysiska aktiviteten som är så tydlig i analyserna ett beteende som vi rekommenderar män att tänka på, säger Alicja Wolk.

Men det kan fortfarande vara så att en person som är väldigt fysiskt aktiv och har ett jobb där man rör sig väldigt mycket ändå kan drabbas av prostatacancer?

– Det kan man inte utesluta.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".