Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åland vill ha plats i EU-parlament

Publicerat onsdag 4 november 2009 kl 14.30

Efter Tjeckiens ja till EU:s Lissabonfördrag tycks allt vara klappat och klart för det att träda i kraft. Och det stämmer. Nästan. Det självstyrda Åland, som också ska godkänna fördraget, har inte gjort det ännu. Det kan ställa till problem för Finland.

Lissabonfördraget måste godkännas av det åländska parlamentet, lagtinget, för att gälla på Åland. Men ålänningarna tvekar eftersom många är missnöjda med det inflytande Åland har fått i EU. Och därför har de åländska politikerna försökt förhandla fram bättre villkor för att godkänna fördraget.

Främst gäller det en plats i EU-parlamentet. Precis som alla andra lagstiftande församlingar har det åländska lagtinget lämnat över beslutanderätt till EU. Och Lissabonfördraget ger EU-parlamentet större makt än i dag. Men till skillnad från andra länder har Åland inte någon plats i parlamentet.

Orsaken är att Åland inte är ett självständigt land utan en del av Finland och vill Finland avstå en av sina platser till Åland så motsätter sig inte EU. Men det vill inte Finland. Sådant är alltså läget när det åländska lagtinget senare i höst skall ta ställning till Lissabonfördraget.

Utgången är fortfarande osäker inte minst eftersom det krävs kvalificerad majoritet för ett ja. Det finns säkra ja-röster och säkra nej-röster. Men Centerpartiet,som har nästan en tredjedel av platserna i lagtinget, är splittrat i frågan.

Om det blir ett nej kan Finland få problem eftersom dess regering är ansvarig för att Lissabonfördraget gäller i hela landet. Det kommer knappast att bli så att Åland kastas ut ur EU. Men når Mariehamn ingen politisk överenskommelse med Helsingfors kan det bli så att Åland får stå utanför de beslut där EU-parlamentet inkräktar på ålänningarnas egen lagstiftningsrätt. Men det är nog ingen lösning som någon vill ha.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".