Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LO kräver mer pengar till kommunerna

Publicerat torsdag 12 november 2009 kl 10.14

Arbetslösheten når nästan tio procent 2011 och från regeringen behövs ett statsbidrag på 15 miljarder till kommunerna det året. Det skriver LO:s ekonomer i sin höstprognos.

Till följd av en allt för hög produktionskapacitet i de svenska företagen beräknas antalet anställda minska med 210 000 personer under 2009-2011, skriver LO i ett pressmeddelande. Industrin beräknas förlora 140 000 sysselsatta, nästan 20 procent, av sina anställda under dessa år.

Arbetslösheten tros landa på 8,2 procent i snitt i år. Nästa år bedömer LO:s ekonomer att den stiger till 8,8 procent och året därpå, 2011, ligger arbetslösheten på 9,9 procent.

LO:s ekonomer anser att regeringen redan i höst ska avisera "ett tillfälligt statsbidrag till kommuner och landsting om cirka 15 miljarder kronor för 2011 för att rädda jobb och välfärdstjänster för 2011".

- Det finns inga goda ekonomiska argument för att i nuvarande läge prioritera jobbskatteavdrag som regeringen gör. Det skatteavdrag som behövs är ett tillfälligt ROT-avdrag för renovering av flerfamiljshus. En effektiv politik som räddar jobb består främst av utgiftsökningar för offentliga investeringar, kommunala jobb, mer generös a-kassa och aktiva insatser för arbetslösa, säger LOs chefsekonom Lena Westerlund.

LO-ekonomerna spår att Sveriges bruttonationalprodukt sjunker med 4,8 procent i år. Nästa år vänder BNP upp med 1,6 procent för att därefter stiga med 2,8 procent 2011.

Vad gäller inflationen så bedöms den bli minus 0,3 i år och plus 0,6 nästa år. 2011 landar den på Riksbankens mål, 2,0 procent, enligt LO:s ekonomer.

Enligt fackets konjunkturprognos höjer Riksbanken reporäntan nästa år och den bedöms ligga på 0,5 i december 2010. Ett år senare har den höjts ytterligare till 1,5 procent enligt LO:s höstprognos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".