Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare vill minska A-vitamin

Publicerat onsdag 2 januari 2002 kl 11.46
För mycket A-vitamin ökar risken för benskörhet, visar en studie som har gjorts vid Harvarduniversitet i USA. I Sverige tillsätts A-vitamin i mjölkprodukter med låg fetthalt.
Håkan Melhus, docent i klinisk farmakologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att Harvardundersökningen bekräftar samband som han tidigare har iakttagit och att mängden A-vitamin nu bör minskas i både mejeriproduker och mulitvitamintabletter. Melhus anser också att Livsmedelsverket bör minska den dagliga rekommenderade dosen av A-vitamin. Mejeriernas branschorganisation, Mjölkfrämjandet, säger att de följer de rekommendationer som Livsmedelsverket ger. I Harvard-undersökningen ingår drygt 72.300 kvinnor. Bland dem som åt mer än 3 milligram A-vitamin per dygn ökade risken för frakturer i höftbenet med nära 50 procent, enligt undersökningen.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.