Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart om nytt pansarbud från Hägglunds

Publicerat onsdag 6 januari 2010 kl 08.00
Bandvagn från Hägglunds.

Försvarets materielverk, FMV, har nu begärt in nya anbud på pansarfordon till Försvaret. BAE Hägglunds överklagade i somras FMV:s beslut att ge ordern till finländska Patria, och domstolen gav Hägglunds rätt.

FMV begärde in nya bud i förra veckan. Men nu är det inte alls säkert att Hägglunds kommer att utnyttja läget och lämna ett nytt bud, enligt Ola Thorén, som är informationsdirektör vid Hägglunds.

– Vi tittar på anbudet och detaljerna, och eventuella förändringar från den förra upphandlingen. Vi vill se att vi har en rejäl chans att vinna den här upphandlingen. Om vi inte har det, så tänker vi inte gå in. Just nu analyserar vi upphandlingsunderlagen, som är ganska omfattande, säger Ola Thorén.

Det var ni som överklagade FMV:s förra beslut. Vore det inte konstigt om ni inte tar chansen, när det ges en andra möjlighet att lämna in ett bud?

– Vi välkomnade att länsrätten gick på vår linje. Vi vill gärna få chansen igen, men vi vill se att vi har chans att vinna, beroende på vilket fordon man vill ha ur ett tekniskt perspektiv.

Tidigast i nästa vecka kan Hägglunds säga ifall de kommer lämna en offert. Sannolikt måste det finnas tydliga ändringar i kraven som talar för Hägglunds, om företagsledningen i Storbritannien ska vilja satsa på att skriva ihop ett anbud.

Om mycket talar för Patria kan de ge upp på förhand.

Men en del svenska politiker tycker att Hägglunds fordon borde få en chans. Staffan Danielsson, centerpartist i riksdagens försvarsutskott, pekar på att staten tidigare satsat en miljard kronor på Hägglunds fordon, och har chans att få tillbaka pengar om det säljs utomlands. Men det lär förutsätta en försäljning till Sverige först.

– Den miljard som Sveriges skattebetalare har satsat i utvecklingen av Hägglunds pansarbandvagn bör värderas som en möjlighet till potentiella exportaffärer. Hur mycket den ska värderas kan man diskutera, men jag tycker att den borde ha ett värde, säger Staffan Danielsson.

Han misstänker dessutom att Hägglunds fordon är säkrare, och det är viktigt i så fall, menar han.

– Säkerheten, att den klarar vägminor och attacker, är en mycket viktig aspekt.

Och där ser du en fördel för Hägglunds jämfört med Patria?

–  Jag är inte specialinsatt i detta. Patria är säkert en bra vagn också. Men Hägglunds argumenterar för att de har vissa kvaliteter som går över andra vagnar, säger Centerns försvarspolitiker Staffan Danielsson.


Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".