Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige avvaktar med miljardlån till Island

Publicerat torsdag 7 januari 2010 kl 05.39

Sveriges lån på över sex miljarder kronor till Island kan komma att försenas. Orsaken är att Islands president häromdagen valde att låta en kommande folkomröstning ta ställning till villkoren för återbetalning av pengar till Storbritannien och Nederländerna.

Innan det finns ett färdigt avtal där kommer det inte att bli något svenskt lån för Islands del säger Folkpartiets finanspolitiska talesman Carl B Hamilton.

– Riksdagsbeslutet som Sverige har tagit, och ett liknande beslut har tagits i Danmark också, är att för att en utbetalning av det svenska lånet till Island ska kunna ske, så måste ett avtal vara slutet mellan Island och Storbritannien och Nederländerna om de skulder som uppkommit i kölvattnet av den här krisen, säger Carl B Hamilton, folkpartist i riksdagens finansutskott.

Sveriges Riksdag har beslutat att låna ut 6,5 miljarder kronor till Island. De pengarna ligger som en del av en samlad nordisk Islandskredit.

Men enligt riksdagsbeslutet från i början av november måste Island först ingå ett avtal med Nederländerna och Storbritannien för att några pengar ska kunna betalas ut.

Islands beslut att stoppa förhandlingarna om avtalet och i stället låta en folkomröstning ta ställning till om landet ska acceptera det så kallade Icesave-avtalet eller inte, försenar också alla låneutbetalningar till landet, menar Carl B Hamilton.

– Om man ska kunna betala ut pengarna så måste det finnas ett avtal. Annars får ju regeringen komma tillbaka till riksdagen och efterhöra om riksdagen är beredd att fatta ett nytt beslut. Men jag tror inte att man ska utgå från att riksdagen är så benägen att fatta ett sådant beslut. Och regeringen kanske inte heller vill lägga fram ett sådant förslag för vi har att bevaka svenska skattebetalares intressen och hur stort de svenska skattebetalarnas ansvar ska vara för att lösa ut Island hur den här skuldkrisen, säger Carl B Hamilton, Folkpartiets finanspolitiska talesman.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".