Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöministern får kritik för varguttalande

Publicerat tisdag 12 januari 2010 kl 22.53

Miljöminister Andreas Carlgren får kritik för sina uttalanden om att jakten på varg skulle bidra till att minska problemen med inavel i vargstammen.

Det finns inga sådana direktiv för vargjakten, säger vargforskaren Olof Liberg som är samordnare av vargforskningsprogrammet Skandulv.

– Det ska vara en vargjakt som riktar sig mot dem som i första hand kan vara genetiskt sämre eller som inte är genetiskt friska, har miljöminister Andreas Carlgen tidigare sagt.

Men sådana direktiv om att välja ut vissa djur finns inte i Naturvårdsverkets villkor för vargjakten, det är i så fall en missuppfattning, säger Olof Liberg, forskare och samordnare i forskningsprogrammet Skandulv vid Lantbruksuniversitetet.

– Jakten har egentligen ingen betydelse för den genetiska statusen, jakten är nog till för att skapa utrymme och lokal acceptans för den viktiga åtgärden: nämligen att flytta in vargar, som också finns med i riksdagsbeslutet.

Så det är acceptansen lokalt som är huvudskälet till den här jakten som du ser det?

– Absolut, det är det som är skälet.

Den svenska vargstammen härrör från bara tre vargar och är svårt inavlad. Inom Skandulv-projektet kommer man nu att göra DNA-analyser för att avgöra släktskapet.  

En del vargar är mer släkt än vanliga syskon. Men inaveln visar sig framför allt i defekter som gäller fortplantningsförmågan, säger Olof Liberg. 

– Befruktningar, fosterdödlighet och kanske tidig ungdödlighet är nedsatta och det ser man inte på obduktionerna. 

Kan ni se det i det vilda, att man kan få sådana följder?  

– Ja, i det vilda mäter vi tillexempel reproduktionen, vi mäter kullstorlekar, alltså hur många valpar det föds i kullarna. Där ser vi ett klart samband mellan inavelsnivån i de olika familjerna och hur stora valpkullarna är. 

Vad kan det innebära på längre sikt?
 

– Att den här vargstammen inte kommer att vara livskraftig hur länge som helst. Än så länge är den det. Om reproduktionen fortsätter att sjunka i den här takten kommer vi tillslut till en punkt där det reproduceras för få vargar för att fylla luckorna efter dem som dör. 

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".