Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Böter till EU gröper ur försvarets kassa

Publicerat lördag 16 januari 2010 kl 12.35
Lägger skulden på S-styret.

Sverige tvingas betala en halv miljard kronor till EU från försvarsbudgeten. Orsaken är att Sverige nyligen fälldes av EU-domstolen, för att inte ha betalat tull på vapenimport i början av 2000-talet. Nu blir det också dröjsmålsränta.

– Hade det här hanterats bättre redan från början, redan i 2000-talets början, då hade vi de här pengarna att göra annat för, som hade varit till större nytta för svenskt försvar. Men jag tycker att det är symptomatiskt för hur försvarspolitiken tidigare hanterades. Man skickade kostnaderna på framtiden, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Det var 2001 som EU-kommissionen krävde att Sverige skulle betala tull till EU vid import av försvarsmateriel, precis som vid annan import. Kravet uppgick till 157 miljoner kronor, en summa Sverige vägrade betala.

För en månad sedan slog EU-domstolen fast att Sverige ska betala tull. Men förutom ursprungskravet har nu en dröjsmålsränta på 360 miljoner kronor tillkommit. Totalkostnaden är alltså drygt en halv miljard kronor.

Sten Tolgfors menar att ansvaret för räntekostnaden ligger på de socialdemokratiska regeringarna fram till 2006.

– Den borde från början ha reserverat pengar, satt av pengar så att pengarna inte fortsatte att växa, så att det hade förblivit 160 miljoner och inga nya räntekostnader.

Den borgerliga regeringen tillträdde hösten 2006 och deponerade pengar hos EU 2008, så skulden hann växa med miljonbelopp även under den borgerliga regeringen. Den kunde ha agerat tidigare, men Sten Tolgfors, som tillträdde som försvarsminister september 2007, tycker att han gjort sitt jobb.

– Ja, när jag blev minister och blev informerad om frågan så var det också så att vi arbetade och avsatte pengar, så att det inte skulle fortsätta att växa, säger Tolgfors.

Nu får pengarna tas från försvarets materielbudget och det kan påverka såväl vapeninköp som underhåll.

Ekot har sökt socialdemokrater i den dåvarande regeringen, eller som nu sitter i riksdagen, utan att få någon kommentar.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".