Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sushirestauranger kan få alkoholtillstånd

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 15.58
Folkhälsoministern tror inte att alkoholkonsumtionen kommer att öka till följd av nya regler. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Regeringen föreslår i dag en del förändringar i reglerna för alkoholtillstånd. Bland annat ska restauranger som inte serverar varm mat i fortsättningen kunna sälja få sälja alkohol.

Till exempel skulle sushirestauranger kunna få servera öl eller vin till maten.

– Det handlar om restauranger som har ett allsidigt matutbud, som har tillagning och tillredning utav mat utav varierat slag, både förrätter, efterrätter och huvudrätter, säger folkhälsominister Maria Larsson.

Finns det inte en risk att det nu blir fler ställen som får servera alkohol och därmed att alkoholkonsumtion går upp?

– Samtidigt kommer vi att ålägga kommunerna att ha tillsynsplaner och bli mycket aktivare i sin tillsyn gentemot serveringstillstånden, vilket kan leda till att flera serveringstillstånd kanske dras in.

Trots de sänkta matkraven ska inte hamburgerrestauranger, gatukök eller caféer få sälja alkohol. En snygg restaurang som serverar avancerade sallader kan dock kanske få chansen, enligt Maria Larsson.

Om lokala vin- och ölproducenter ska kunna få sälja sina produkter direkt på gården ska utredas på nytt. Alkoholutredningen kom fram till att det skulle kunna hota Systembolagets monopol och sa nej.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson, som har drivit frågan, är nöjd med att utredningen ska undersöka hur en gårdsförsäljning kan ske - inte om.

– Enkelt uttryckt blir ju utredarens uppdrag att se till att vi får det här och hur vi ska ha det, säger Eskil Erlandsson.

Redan nu slår regeringen fast att de som besöker svenska vingårdar i fortsättningen ska få provsmaka på plats. Får besökarna på sikt dessutom köpa direkt på gården skulle vinodlaren Ronny Persson från Åhus bli riktigt nöjd.

– Det är ju hela affärsidén för vår del. Det blir ju helt plötsligt så att en vingård går att leva på då, säger Ronny Persson.

I regeringens lagrådsremiss finns också andra förslag. Exempelvis ska cateringföretag kunna få permanenta serveringstillstånd.

Alkoholutredningens förslag om att förbjuda restauranger att vara öppna till fem på morgonen införs inte.

Socialdemokraterna tycker att regeringen borde ha sagt nej till gårdsförsäljning, men håller med om att exempelvis sushirestauranger ska kunna få tillstånd.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Linnea Mattisson, SR Kristianstad
linnea.mattisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".