Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svalare arbetsmarknad för sjuksköterskor

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 11.49
Konkurrensen om arbetet ökar. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Arbetslösheten har ökat bland sjuksköterskor när landstingens och kommunernas ekonomi har försämrats. För nyutexaminerade innebär det att det är svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Jag visste ju att våren är svårare när det gäller att hitta jobb än om man blir klar på sommaren, men att det skulle vara såhär svårt trodde jag inte, säger Joakim Näsvall från Norrköping som nu tar sin sjuksköterskeexamen och inte hade väntat sig att komma ut i arbetslöshet.

Har du kollat hur många jobb det finns i dag?

– Jag var inne på Arbetsförmedlingens hemsida och då hade det kommit ut två nya jobb i Linköping. Här i Norrköping ser det inte så ljust ut, säger Joakim Näsvall.

Nu är det examensdag för Joakim Näsvall, men hur framtiden ser ut vet han inte i dag. Han har sökt lite drygt tio jobb, både fasta och vikariat, men utan resultat. Och han är inte ensam.

Arbetsmarknaden har blivit tuffare för sjuksköterskorna de senaste året. Landsting och kommuner har tvingas spara pengar i spåren av den finansiella krisen och har därför inte kunnat nyanställa i samma utsträckning som tidigare, berättar Stefan Ackerby, biträdande chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting.

– Vi kan ju se att landstingen inte längre ökar sin totala sysselsättning, utan det ser ut som om det har skett en stagnation. Vi ser också att det i några landsting har skett uppsägningar och framför allt kanske man inte återbesätter vikariat. Sedan har man också kunnat se en annan tendens den senaste tiden, nämligen att sjukfrånvaron går ned och det gör att många, som har sin fasta anställning i landstinget, kommer tillbaka från sjukskrivning. Och i många fall står man så att säga med lite för mycket personal, eller mer än man hade planerat. Det kan ju också försvåra för nyutexaminerade, säger Stefan Ackerby.

Även om siffrorna inte är höga har arbetslösheten bland sjuksköterskor nästan dubblerats det senaste året. I november förra året var 877 sjuksköterskor arbetslösa eller i aktivitetsstöd, jämfört med 450 i november 2008. Samtidigt har antalet lediga platser hos Arbetsförmedlingen minskat kraftigt det senaste året.

Men för den som kan tänka sig att flytta finns möjligheter att få jobb. Enligt Vårdförbundet söker både Norge, Danmark och Storbritannien svenska sjuksköterskor. För Joakim Näsvall, nyutexaminerad sjuksköterska, lockar en flytt men det är inte aktuellt just nu.

– Jag måste känna att jag är säker på jobbet först och det kan jag tänka mig kommer att ta ett tag. Men det är ju mycket pengar, så det lockar absolut, säger Joakim Näsvall.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".