Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finansinspektionen:

Risker med SBAB:s bonussystem

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 17.09

Finansinspektionen menar att det finns risker med det bonussystem statliga SBAB har där anställda får mer bonus om de lånar ut mer pengar till bostadsköpare.

Men SBAB hävdar att risken att anställda lånar ut mer pengar för att få mer bonus är liten.

En kundansvarig på SBAB tjänar cirka 25 000 kronor i månaden, men kan därutöver få upp till två månadslöner extra på ett år. Den första extra månadslönen uppnås om hela SBAB:s resultatmål infrias.

Den andra delen av bonusprogrammet bygger på hur det går för en speciell avdelning. Lånar kunderna större belopp ökar chansen till bonus.

Storbankerna Swedbank, Nordea och Handelsbanken har inte bonus baserat på utlåningsvolymer eftersom det ger ett felaktigt risktagande.

Lena Hedlund, kommunikationsdirektör på SBAB säger att det knappast finns någon risk att anställda lånar ut mer pengar för att få mer bonus.

– Vi bedömer ju att den risken är liten eftersom kunderna kan bara låna det de efterfrågar i den mån de har kreditvärdighet och klarar kreditprövningen. Våra kundansvariga jobbar helt utifrån det så det finns ingen risk att man lånar ut mer än vad kunden önskar eller har kreditvärdighet för.

Men Finansinspektionens chefsjurist Per Håkansson är av en annan åsikt.

– Det finns en potentiell risk i den här typen av ersättningar.

2008 var första gången bonus uppnåddes för anställda på SBAB. Under förra året lånade SBAB ut än mer pengar och många anställda kommer i år få ut maxbonus för sitt jobb under 2009.

Finansmarknadsminister Mats Odell är kritisk till SBAB:s bonussystem.

– Jag tycker att statliga företag ska vara goda exempel och det är viktigt att bolaget nu går igenom vad det är som behöver åtgärdas för att leva upp till både en god etik och de nya reglerna som ju är betydligt tuffare än vad de gamla har varit, säger Mats Odell.

Vid årsskiftet införde Finansinspektionen nya striktare regler för utbetalningar av bonusar i finansbranschen. SBAB ska nu ändra sitt bonusprogram för att följa dom nya reglerna, säger Lena Hedlund.

– De här nya reglerna gäller ju från den 1 januari 2010. Vi kommer naturligtvis att anpassa oss till de nya reglerna och riktlinjerna, säger Lena Hedlund, kommunikationsdirektör på SBAB.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".